Regija
4

Podgorica: Stanje u gradu nakon protesta mirno, danas zasjedaju skupštinski odbori

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Nakon nereda i sukoba koji su se sinoć događali u Podgorici, tokom i nakon protesta Demokratskog fronta, stanje u glavnom gradu Crne Gore danas je mirno.

U cilju pokušaja smirivanja tenzija i rješavanja teške političke situacije u Crnoj Gori, predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić zakazao je za danas sjednicu Kolegijuma, na koju su pozvani šefovi poslaničkih klubova, kao i predsjednici političkih partija koje su u opoziciji. Za 14 časova je zakazana sjednica Odbora za bezbjednost i odbranu, na kojoj će se ponovo razmatrati bezbjednosno stanje u državi.

Stigle su i prve reakcije nakon sinoćnih nereda. Iz vladajuće Demokratske partije socijalista saopšteno je da je DF sinoć "napao državu".

"DPS očekuje da će nadležne državne institucije u najkraćem roku, temeljno i profesionalno, do kraja istražiti sve činjenice o sinoćnim događajima, odlučno preduzeti sve zakonske mjere prema svim vinovnicima sinoćnih događaja. Iako su se, nažalost, ovakve slike iz glavnog grada Crne Gore mogle vidjeti i ranije u režiji iste politike i većine istih ljudi, Crna Gora je i u ovakvoj situaciji pokazala da je stabilna država, sa snažnim institucijama koje funkcionišu u skladu sa principima vladavine prava i koje su spremne da odgovore na sve izazove", ocijenili su u DPS-u.

Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori izrazila je zabrinutost zbog nasilnih protesta i saopštila da su protesti demokratski način izražavanja političkih i drugih mišljenja, ali da trebaju biti mirni i u skladu sa zakonom.

Podsjećamo, policija je sinoć počela sa razbijanjem protesta, kada su demonstranti DF-a nasilno pokušali ući u zgradu skupštine, a koristila je suzavac i šok-bombe. Okupljeni su prethodno bacali baklje, Molotovljeve koktele i petarde na policiju, a u protestnoj šetnji je bacano kamenje na Ambasadu Albanije.

Dio opozicije, koja je napustila Skupštinu, traži ostavku premijera i formiranje prelazne vlade. Demonstranti su razbijali izloge prodavnica i butika, a opljačkana je i jedna zlatara.

Policija je privela više osoba, među kojima su poslanici DF-a Andrija Mandić i Slaven Radunović. Povrijeđena su 24 civila i 15 policajaca.