Regija
0

Podgorica: Novinarka prepoznala uhapšenog napadača

Sarajevo-x.com
Protesti u Podgorici zbog napada na novinarku (Foto: Al Jazeera Balkans)
Protesti u Podgorici zbog napada na novinarku (Foto: Al Jazeera Balkans)
Novinarka podgoričkog lista Vijesti Olivera Lakić prepoznala je uhapšenog Ivana Buškovića, kao osobu koja ju je prošle srijede napala.

Direktor Uprave policije Božidar Vuksanović kazao je ranije u utorak da je Bušković (29) uhapšen zbog sumnje da je napao novinarku Vijesti. Po nalogu tužilaštva, izvršeno je prepoznavanje, a Lakić je sa sigurnošću prepoznala Buškovića kao osobu koja ju je sedmog marta fizički napala, saopćila je crnogorska policija, a prenosi Al Jazeera Balkans.

Napadnuta s leđa

Lakić je pretučena u srijedu navečer ispred svog stana na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog u Podgorici. Novinarka je napadnuta s leđa, dok je otvarala vrata ulaza u zgradu gdje stanuje, kada joj je tada nepoznati muškarac zadao više udaraca pesnicom u glavu. Medijska udruženja, predstavnici crnogorske vlasti i opozicije, kao i međunarodnih organizacija, ranije su osudili napad na novinarku, koja je poslije napada dobila 24-satno policijsko obezbjeđenje.

Lakić je ranije u utorak saopćila da se privremeno prestaje baviti novinarstvom, jer je, kako je navela, na prvom mjestu majka, pa nema pravo da zbog posla ugrožava sigurnost svoje djece. "Nisam više novinar, ali ne zato što su me uplašili. Borila sam se koliko sam mogla i rizikovala više nego što sam smjela. Uz sebe sam imala samo svoju porodicu i redakciju. Svojim radom ugrozila sam sigurnost i svoje porodice i svojih kolega", napisala je Lakić na portalu Vijesti.

"Zbog svoje djece sad moram da prestanem, jer je država koja je trebalo da bude sa mnom u toj borbi pobijeđena kao i ja".

Bez straha

"Ne bojim se, posebno ne kukavica koje me napadaju sa leđa. Ne bojim se ni onih koji te kukavice šalju, jer su gori i jadniji od onog koji me napao na kućnom pragu". "Još vjerujem da je država jača od paradržave. Kada prestanem da vjerujem u državu, napustiću je sa svojom porodicom. Sada čekam da mi država vrati slobodu i omogući mi da radim", kazala je Lakić.

Lakić je prošle godine napisala seriju tekstova o poslovanju fabrike duhana Tara u Mojkovcu i poslovanju firme Montenegro Tobaco Company. Policija i tužilaštvo provjeravali su da li su se u Mojkovcu proizvodile cigarete sa lažnim etiketama. Nakon serije tekstova, novinarki i njenoj porodici je više puta prijećeno.