Spornih 1,5 miliona eura
0

Podgorica neće platiti rentu Beogradu

SRNA
Vila Crnogorka (Foto: Blic)
Vila Crnogorka (Foto: Blic)
Crna Gora neće platiti Srbiji 1,5 miliona eura za korištenje vile "Crnogorka" na Dedinju, jer ne postoji nikakav pisani trag za takvo i toliko potraživanje Beograda.

U Vladi Crne Gore rečeno je podgoričkim "Vijestima" da izvršna vlast smatra neutemeljenim zahtjev za plaćanje rente za korištenje vile, kao i da će pitanje plaćanja računa ostati na čekanju dok o njemu ne budu razgovarali i našli rješenje predstavnici državnog vrha dvije zemlje.

Sagovornik podgoričkog dnevnika tvrdi da nije sporno da je država Srbija vlasnik vile u kojoj je smještena crnogorska ambasada, ali da nije jasno kako je vlada te zemlje došla do toga da treba platiti zakup od 1,5 miliona eura. 

"Prenebregava se činjenica da je Crna Gora uložila značajan novac u vilu Crnogorka", kaže ovaj izvor. 

On je podsjetio na ugovor od 3. juna 1994. godine, koji su potpisali tadašnji predsjednik savezne vlade i premijer Milo Đukanović, a na osnovu koga je tadašnja savezna država vilu "Crnogorka" dala na korištenje Vladi Crne Gore bez naknade i na neodređeno vrijeme.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije predalo je 15. januara otpravniku poslova ambasade Crne Gore, uz demarš zbog uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Kosovom, račun za korišćenje vile "Crnogorka" od proglašenja nezavisnosti Crne Gore 2006. godine do danas.