Regija
0

Podgorica: Dnevnik "Vijesti" kažnjen s 20.000 eura

FENA
Osnovni sud u Podgorici kaznio je u ponedjeljak direktora dnevnika "Vijesti" Željka Ivanovića i izdavačku kuću tog dnevnika "Daily press" s 20 tisuća eura po tužbi crnogorskog premijera Mile Ðukanovića, a Ivanović je tu presudu u utorak ocijenio "političkom i skandaloznom" dodavši da se presudom kažnjava neovisni medij i sloboda govora, a javnosti se šalje poruka da mora šutjeti.

Ivanović je bio pretučen u rujnu prošle godine u središtu Podgorice i tada je izjavio da iza tog napada stoji Milo Ðukanović koji ga je potom tužio za klevetu i zatražio odštetu od milijun eura.

Ivanović je izjavio da je presuda samo još jednom potvrdila da crnogorski građani žive "u privatnoj državi, s privatnim sudstvom i ostalim institucijama".

"Ovo je klasična politička odluka kojom se kažnjava jedan neovisni medij, sloboda govora i šalje poruka, najmanje možda 'Vijestima', a puno više političkoj i ukupnoj javnosti da mora šutjeti i zaboraviti prošlost, da mora zažmiriti na sadašnjost, a tko se ne bude pridržavao tih pravila, doći će pod udar takozvane pravne države", rekao je Ivanović.

On je podsjetio da je proteklih mjeseci bilo sličnih procesa i presuda kojima su kažnjavani i ostali malobrojni neovisni mediji i novinari, a po presudama ispada da su političari ti koji trebaju najveću zaštitu, veću od ostalih građana.