Regija
1

Podgorica danas najtopliji grad na zapadnom Balkanu

Anadolija
Podgorica
Podgorica
Prva i druga sedmica augusta bilježe najviše temperature širom Balkana u 2013. godini. U svim gradovima je ekstremno sunčano i temperature dosežu i do 40 stepeni Celzijusa, javljaju hidrometeorološki zavodi u regiji.

Današnja najviša temperatura izmjerena u 13 sati bio je u Podgorici gdje je iznosila 39,8 stepeni Celzijusa, u Zagrebu i Skoplju 38, Beogradu 37, Prištini i Sarajevu 36…

Hidrometeorološki zavodi regije zbog bilježenja visokih temperatura oglašavaju crveni alarm i apeluju na stanovnike da maksimalno reduciraju boravak na otvorenom.

Službe hitne pomoći u Hrvatskoj ovih dana nose se sa većin brojem oboljelih od vrućine, koji se uvećao za 15 posto. Kod meteoropata i hroničnih bolesnika mogu se javiti umor, slabos i nesvjestica, ističu ljekari.

Ministarstva zdravlja u državama zapadnog Balkana apeluju na stanovnike da izbjegavaju izlaske između 10 i 17 sati, uzimaju mnogo tekućine, jedu laganu hranu i zaštite se od sunčevih zraka. Visoke temperature mogle bi imati ozbiljne posljedice posebno za stare ljude i djecu.

Sutra se također očekuju iste vremenske prilike. Tek u subotu će se osjetiti pad temperature u odnosu na protekle dane, uz mogućnost kratkog osvježenja kišom.