Pretražit će Adu Ciganliju
0

Počinje traganje za ostacima Draže Mihailovića

FENA
Draža Mihailović
Draža Mihailović
Srbijanska Državna komisija za otkrivanje tajnih grobnica ubijenih nakon 1944. godine u narednih deset dana počinje skeniranje terena u potrazi za posmrtnim ostacima strijeljanih na Adi Ciganliji, među kojima je bio i četnički zapovjednik Dragoljub Draža Mihailović.

Historičar Srđan Cvetković, koji se nalazi na čelu Komisije za otkrivanje tajnih grobnica, rekao je u subotu Tanjugu da je Komisija uradila trodimenzionalnu rekonstrukciju mjesta na Adi Ciganliji gdje je prema izjavama svjedoka strijeljan Mihailović i ostali zatvorenici.

Također je utvrdila kako je tačno izgledao prostor zatvora gdje su oni bili zatočeni.

Čim vremenske prilike dozvole Komisija će početi skeniranje terena u potrazi za zemnim ostacima, najvjerojatnije u narednih desetak dana, rekao je Cvetković. Utvrdi li se da na tim lokacijama ima zakopanih posmrtnih ostataka, uslijedit će njihova eshumacija i DNK analiza, dodao je.

Draža Mihailović je nakon sudskog procesa ubijen u ranim jutarnjim satima 17. jula 1946. na Adi Ciganliji, pored starog zatvora koji je kasnije srušen, saopćila je sredinom aprila Komisija za utvrđivanje činjenica o pogubljenju i grobnom mjestu četničkog vođe iz Drugog svjetskog rata Mihailovića, nakon dvogodišnjeg rada.

"Riječ je o primarnoj grobnici, a postoje indicije da su posmrtan ostaci Mihailovića nakon nekoliko mjeseci iskopani i preseljeni na drugo mjesto s ciljem da nikada ne budu pronađeni," objasnio je tada član Komisije i koordinator Vlade Srbije za odnose s javnošću Slobodan Homen.