Regija
0

Početak izvođenja završnih riječi na suđenju Šešelju

SRNA
Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj
Haški tribunal zakazao je za danas početak izvođenja završnih riječi na suđenju lideru Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislavu Šešelju, koji je optužen za ratne i zločine protiv čovječnosti koji su od 1991. do 1994. godine počinjeni nad nesrpskim stanovništvom u veliki dijelovima BiH, Hrvatske i iz Vojvodine.

Očekuje se da će tužilaštvo završnu riječ iznositi do srijede, 7. marta, nakon čega će od ponedjeljka, 12. marta, do četvrtka, 15. marta, završnu riječ izlagati optuženi. Strane u postupku predale su završne pretresne podneske kao povjerljive, tako da će se tek tokom izlaganja završnih riječi čuti kakve presude traže.

   Šešelj će se u sudnici pojaviti i u petak, 9. marta, na statusnoj konferenciji u postupku koji je protiv njega pokrenut za nepoštivanje suda.

   Protiv Šešelja podignute su tri optužnice za nepoštivanje suda. Na prvom suđenju osuđen je na 15, a na drugom na 18 mjeseci zatvora zbog objavljivanja podataka o zaštićenim svjedocima. Vijeće je u oktobru prošle godine, donoseći presudu po drugoj optužnici, naložilo da će Šešelj služiti kaznu zatvora od 18 mjeseci uporedo sa kaznom od 15 mjeseci, koja mu je izrečena u julu 2009. godine. Predmet je u žalbenom postupku.