Regija
0

Počeli parlamentarni izbori u Crnoj Gori

FENA
U Crnoj Gori u nedjelju su otvorena birališta na prijevremenim parlamentarnim izborima zakazanima na inicijativu oporbe koja je prilikom prihvaćanja referenduma o neovisnosti Crne Gore zahtijevala skraćenje mandata postojećeg parlamenta za godinu dana.

Na osmim izborima od uvođenja višestranačja u Crnoj Gori, a drugima nakon stjecanja neovisnosti, 81 zastupnika u crnogorskom parlamentu bira 498.305 punoljetnih građana Crne Gore, gotovo osam tisuća više nego na posljednjim predsjedničkim izborima.

Birači odlučuju o zastupnicima sa 16 izbornih lista koje je predalo sedam koalicija i devet samostalnih stranaka.

Na temelju ispitivanja javnog mnijenja koalicija "Europska Crna Gora" koju predvodi čelnik vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) i aktualni premijer Milo Đukanović, a u kojoj su još Socijaldemokratska partija (SDP), Hrvatska građanska inicijativa (HGI) i Bošnjačka stranka (BS), mogla bi osvojiti apsolutnu većinu, odnosno gotovo 52 posto glasova. Na drugom bi mjestu, procjenjuje se, trebala biti Socijalistička narodna partija (SNP) s oko 17 posto osvojenih glasova, a na trećem Nova Srpska demokracija (NOVA), koja bi trebala dobiti povjerenje 12 posto birača. Po tim prognozama, Pokret za promjene (PZP) čelnika Nebojše Medojevića, donedavno najjača oporbena stranka, a nastupa samostalno, bilježi velik pad i predviđa se da će osvojiti samo oko šest posto glasova.

Na rubu izbornog praga od tri posto oporbena je koalicija Liberalne partije i stranke Demokratskog centra (DC) "Za drugačiju Crnu Goru", dok bi najveće iznenađenje trebala biti Stranka penzionera i invalida (SPI), koju podupire 3,5 posto birača.

Na izbornoj listi nalaze se još koalicija "Bošnjaci-muslimani zajedno", Bošnjačke demokratske stranke i Stranke muslimana u Crnoj Gori. Stranke srpskoga bloka izlaze na izbore predstavljene na četiri liste. Socijalistička narodna partija (SNP), koja je bila dominantno prosrpska stranka i koja se nastoji okrenuti građanskoj opciji, nastupa samostalno. Albanske stranke predale su čak pet lista, dvije koalicije i tri samostalne stranke.

Tako velik broj izbornih lista i nemogućnost ujedinjenja oporbe, po procjeni analitičara, daje velike izglede trenutačno vladajućoj koaliciji Mila Đukanovića da i dalje zadrži vlast.

Promatrači kažu da je izborna kampanja protekla mirno, bez prevelikih napetosti i u međusobnom optuživanju vlasti i oporbe, a dominirale su gospodarske teme, borba protiv korupcije i organiziranog kriminala i pridruživanje euroatlanskim integracijama.

Izbore će pratiti 1.210 stranih i domaćih promatrača. Najviše stranih promatrača, njih 126 bit će iz Promatračke misije OESS-a, a izbore će nadzirati još i predstavnici Vijeća Europe, veleposlanstava i inozemnih nevladinih promatračkih organizacija. Očekuje se tradicionalno visok odziv birača, više od 70 posto.

Prvi višestranački izbori za Skupštinu Crne Gore održani su u prosincu 1990. i na njima je pobijedio Savez komunista Crne Gore (SKCG), stranka koja će poslije promijeniti ime u Demokratsku partiju socijalista (DPS).