Regija
168

Okončana prva podgorička Parada ponosa, policija razbila huliganske grupe

Klix.ba
(Foto: Anadolija)
Prva podgorička Parada ponosa uspješno je okončana, a naredna je najavljena za juni 2014. godine. Policija, nakon žestokih sukoba sa huliganima, sada razbija preostale manje grupe. Veliki broj huligana je uhapšen, a pričinjena je velika materijalna šteta.

Parada ponosa okončana je u 11:57 sati, kada su se okupljeni počeli razilaziti. Policija je nastavila razbijanje preostalih huliganskih grupa po Podgorici.

Ministar Suad Numanović je poručio da je svima zagarantovana sloboda okupljanja bez obzira na grupe pripadanja.

"Građani su pokazali visok stepen demokratije, tolerancije i ovo mirno okupljanje je garant da će LGBT populacija biti zaštićena u potpunosti, jer Crna Gora neće dozvoliti da se ijedan građanin osjeti manje vrijednim ili nezaštićenim", kazao je Numanović.

Danijel Kalezić je čestitao mirno okupljanje, uz nadu da će sve mjere i strategiju zajednički rješavati, sa građanima".

U 11:35 sati počeli su govori ispred skupštine, gdje je Danijel Kalezić poručio da su uspjeli i da se četvorogodišnji trud isplatio.

"Povorka je uspjela, ovo je naš grad, ovo je naša država, ovo su naše ulice ", rekla je Ana Dedivanović iz organizacije Queer.

"Za kratko vrijeme smo postigli mnogo više nego što su postigle kolege iz regiona za mnogo duže vremena. Današnja parada je pokazatelj da je podrška vlasti je suštinska, a ne deklarativna. Za kratko vrijeme smo postigli mnogo više nego što su postigle kolege iz regiona za mnogo duže vremena", poručio je Stevan Milivojević, izvršni direktor LGBT Foruma Progres.

Predstavnici beogradske parade ponosa čestitali su crnogorskim kolegama na uspješnoj organizaciji Parade, podsjećajući da to njima nije pošlo za rukom u Beogradu, kada je Vlada Srbije iz bezbjedonosnih razloga zabranila održavanje "Prajda". Podrška stigla i od organizatora zagrebačke Parade ponosa.

Nakon što je povorka stigla do raskrsnice kod stare zgrade vlade, odakle je krenula ka polaznoj tački u Kraljevom parku, na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog došlo je do sukoba policije i huligana. Više izloga je polomljeno.

Policija je kamenovana te je uzvratila suzavcem. Stotinjak huligana je u Moskovskoj ulici lomilo zaštitne stubiće, a policija ih je rastjerivala suzavcem. Kamenovani su i parkirani automobili, a neredi su izbili po čitavom gradu. Policijski helikopter nadlijeće iznad povorke,

Pored zastava EU, LGBT i ostalih organizacija, učesnici nose transparente sa natpisima poput "Progres je tolerancija", "Svako ima svoje pravo", "Gej je ok" i "Love is love".

Uprava policija u Podgorici saopćila je kako je očekuje najveći bezbjednosni rizik u novijoj crnogorskoj historiji, a oko dvije hiljade pripadnika policije pokušava spriječiti moguće nerede na Paradi ponosa, pišu Vijesti.me.

Operativni štab UP napravio je plan obezbjeđenja, prema kojem je više od 1.800 opremljenih policajaca raspoređeno u čak pet bezbjednosnih prstenova u strogom centru Podgorice, ali i dijelu grada Preko Morače.

Na mapi UP precizno su ucrtane pozicije, broj pripadnika, ali i način djelovanja ukoliko dođe do nereda.

Okupljanje je počelo oko 10 sati, sa pojačanim prisustvom policijskih snaga, ali i uz okupljanje više manjih manjih grupa maskiranih huligana. Među prvim LGBT aktivistima, u Kraljev park stigli su izvršni direktor LGBT Foruma Progres Stevan Milivojević i predsjednik Upravnog odbora Queer Montenegro Danijel Kalezić, a priključili su im se i aktivisti iz Albanije i Slovenije, kao i iz Beograda i Splita.

Oko 10:30 sati, odjeknula je manja eksplozija u blizini nekadašnjeg hotela Crna Gora, a kod hotela Hilton je bačen suzavac.

Povorka je oko 11:05 sati stigla do zgrade Predsjednika Crne Gore, gdje se kratko zadržala, pa nastavila preko mosta Blaža Jovanovića, na kojem su okačene velike zastave duginih boja, duge i po 20 metara.

U 11:10 se iz pravca centra grada čula se jaka detonacija. Policija je zaposjela sve zgrade pored kojih prolazi parada, a skup je nadlijetao policijski helikopter.