Makedonija
0

Počela kampanja za predsjedničke izbore

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U Makedoniji je u ponedjeljak počela predizborna kampanja za predsjedničke i lokalne izbore 22. marta, a sedmero kandidata za predsjednika i 370 za gradonačelnike 80 gradova prve su skupove održali u Skoplju, Ohridu, Bitoli, Gostivaru i Prilepu.

Pošteni i demokratski izbori bez izgreda ključni su za približavanje Makedonije evropskim integracijama, naglašava se u svim porukama predstavnika Evropske unije.

U utrci za predsjednika države natječe se kandidat vladajuće stranke VMRO-DPMNE prof. dr. Đorđi Ivanov, kandidat Socijademokratskog saveza prof. dr. Ljubomir Frčkovski, kandidat albanske Demokratske unije za integraciju Argon Buxaku, kandidat Demokratske unije Imer Selmani, nezavisni kandidat Ljubo Boškovski, kandidat Liberalnodemokratske stranke Nano Ruzin i kandidatkinja Demokratske partije Albanaca Mirushe Hoxha.

Po svim dosadašnjim ispitivanjima javnog mnijenja najviše izgleda za pobjedu ima kandidat vladajućeg VMRO-DPMNE-a. Najnovije ispitivanje Instituta za demokratiju, objavljeno u ponedjeljak, pokazuje da bi za Đorđija Ivanova glasovalo 25,5 posto ispitanika, za Ljubomira Frčkovskog 12,1 posto, za Imera Selmanija 11,7 posto, za Ljubu Boškovskog 8,8 posto, za Argona Buxhakua 4,8 posto, za Nanoa Ruzina 3,6 posto i za Mirushe Hoxhu 1,5 posto.

Najviše mjesto kandidata VMRO-DPMNE-a očekivan je jer je čelnik stranke i premijer Nikola Gruevski i dalje gotovo četverostruko popularniji (31,2 posto potpore) od predsjednika države Branka Crvenkovskog (8,8 posto). No, po mišljenju analitičara, iznenađuje relativno visoko mjesto Imera Selmanija, bivšeg ministra zdravstva, koji je prošle godine napustio albansku DPA i osnovao vlastitu stranku. Među ispitanicima koji bi glasovali za njega su i mnogi Makedonci zbog čega ga neki mediji spominju kao makedonskog Baracka Obamu.

Pravo glasa na izborima ima 1.792.082 birača. Za predsjednika će biti izabran kandidat koji osvoji većinu glasova od ukupna broja upisanih birača. Ako nitko ne dobije potrebnu većinu, ide se u drugi krug glasovanja s dvojicom kandidata koji su dobili najviše glasova. Po novom izbornom zakonu, pobjednik je kandidat koji osvoji najviše glasova, ali ako glasa najmanje 40 posto upisanih birača.

To su četvrti predsjednički izbori u Makedoniji i, kako upozorava Evropska unija, ključni za njezino pridruživanje europskim integracijama. U zadnjih desetak dana održano je više susreta čelnika političkih stranaka vezanih uz održavanje poštenih i demokratskih izbora. Sa susreta u nedjelju navečer premijer Gruevski pozvao je sve građane da se u izbornom procesu ponašaju mirno i dostojanstveno kako se ne bi ponovili izgredi iz prošlih godina.