Podgorica
0

Pobjeda Obame pouka i za domaću političku scenu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američke predsjedničke izbore i pobjedu demokratskog kandidata afroameričkog porijekla Baracka Obame čelnici većine političkih stranaka u Crnoj Gori ocijenili su povijesnim istaknuvši da predstavljaju dobru pouku i za domaću političku scenu.

Politički direktor vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Predrag Sekulić zadovoljan je što je pobijedio Obama, jer "sva ona obećanja koja su se čula o globalnim stvarima, na neki način će opredijeliti i buduće djelovanje novog američkog predsjednika".

Čelnik Pokreta za promjene (PZP), najjače oporbene stranke, Nebojša Medojević zadovoljan je rezultatom izbora uz ocjenu da su promjene "globalni fenomen i da postaju politički hit diljem svijeta" te očekuje da će taj val zahvatiti i Crnu Goru.

Lider Socijalističke narodne partije (SNP) Srđan Milić kazao je da je ponosan što je bio na konvenciji Demokratske stranke kada je Obama nominiran za predsjedničkog kandidata.

I potpredsjednik Socijaldemokratske partije Ivan Brajović tvrdi da je očigledno da se izbori u SAD mogu smatrati povijesnim i zbog toga što ponovo "odražavaju ideju o američkom snu, da čovjek koji nije ni rođen na kontinentalnom dijelu Amerike, Crnac, ostvari san i postane prvi čovjek SAD-a".

Zastupnik Albanske alternative (AA) Vasel Sinishtaj ocijenio je da je izbor Obame pobjeda demokracije u SAD-u, te da će to biti dobar primjer i za Crnu Goru "da krene tim putem i da nema predrasuda kada su u pitanju predstavnici manjina".