Bloomberg
0

Pobjeda Nikolića u Srbiji oslabila bi dinar

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Pobjeda Tomislava Nikolića na predsjedničkim izborima u Srbiji značila bi poremećaj stabilnosti dinara i investicija u Srbiju, objavljuje uticajni Bloomberg.

Najveća svjetska kompanija finansijskih vijesti i podataka Bloomberg objavila je da su investitori zabrinuti da bi predsjednik Boris Tadić mogao da izgubi u drugom krugu izbora, 3. februara, od kandidata Srpske radikalne stranke Tomislava Nikolića.

Bloomberg, čije je sjedište u New Yorku, naveo je podatak kako je dinar ojačao prema euru poslije prvog kruga izbora i da je u ponedjeljak vredio 80,099 za euro ili 1,6 odsto više nego 18. januara, prenosi B92.

Bloomberg navodi kako Tadić želi Srbiju da približi Evropskoj uniji, dok Nikolić daje prednost čvršćim vezama sa Rusijom i okončanju prodaje državne imovine.

Kompanija za finansijske usluge također konstatuje da je Narodna banka Srbije upotrijebila dio svojih rezervi od ukupno 16 milijardi dolara da podrži dinar u maju 2007., pošto je izbor Nikolića za predsjednika Skupštine uticao na pad srpske valute čak za 3,5 odsto i pad indeksa akcija na Beogradskoj berzi za oko 25 odsto.