Regija
0

Planovi Beograda oko Kosova

FENA
U iščekivanju sjednice Vijeća sigurnosti 19. decembra, zvanični Beograd je najavio nove inicijative u procesu utvrđivanja statusa Kosova. Srbija će, naime, upravo od tog tijela UN-a zatražiti da pokrene incijativu pred Međunarodnim sudom pravde o legalnosti odluke kosovskih Albanaca za proglašenje nezavisnosti Kosova.

Srpski premijer Srbije Vojislav Koštunica upozorio je istovremeno Evropsku uniju da je bilo kakvo nuđenje nadoknade u zamjenu za jednostranu nezavisnost Kosova "uvreda za dostojanstvo Srbije".

Dan poslije ministarskog sastanka EU u Bruxellesu, na kome nije ostvareno toliko željeno jedinstvo na pitanju statusa Kosova, ali se tim putem navodno krenulo, Slovenija, koja od 1. januara preuzima ulogu predsjedavajućeg Unije, upozorila je da ne treba žuriti s proglašenjem nezavisnosti.

"Neće ići tako brzo kako bismo željeli", rekao je šef slovenske diplomatije Dimitrij Rupel, napominjući da su se ministri u Bruxellesu složili da ka cilju treba ići polako i racionalno.

Što se Britanije tiče, taj put, po svemu sudeći, ne vodi preko New Yorka - ministar vanjskih poslova David Miliband u utorak je pismeno obavijestio parlament o stavu vlade prema pitanju konačnog statusa Kosova:

"Velika Britanija smatra da plan Marttija Ahtisaarija predstavlja dobru osnovu za iznalaženje trajnog i održivog rješenja za Kosovo. Bilo bi nam draže da to rješenje podrži i Vijeće sigurnosti UN, ali pošto dvije strane nisu postigle dogovor o statusu moramo biti realni - šanse da se osigura konsenzus u Vijeću sigurnosti su vrlo male. Stoga EU mora da bude jedinstvena, da odlučno privede statusni proces kraju, i da preuzme vodeću ulogu u primjeni rješenja", navodi Miliband.

Iako zvaničnici EU tvrde da se još jedino Kipar odupire priznavanju jednostrane nezavisnosti Kosova, ako je suditi po izjavama rumunskog ministra odbrane tokom današnje posjete Beogradu, to baš i nije tako.

Teodor Meleškanu je, naime, novinarima rekao da je Rumunija za dogovorno rešenje koje prihvate obje strane, i koje će biti odobreno u UN:

"I mi vjerujemo da je važno da EU o ovome ima zajednički stav. Mi aktivno učestvujemo u konsultacijama o toj temi. Stavovi u EU se i dalje razlikuju, a mi ćemo se i dalje zalagati za nastavak pregovora bez unaprijed postavljenih rokova", rekao je on.

Rusija je, pak, najavila da će od Vijeća sigurnosti zatražiti da poništi eventualnu jednostranu deklaraciju o nezavisnosti Kosova, jer bi to bilo u suprotnosti sa rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti, javio je BBC.

"Rusija je za nastavak pregovora, jer je to jedina moguća alternativa", izjavio je predstavnik u trojci Aleksandar Bocan-Harčenko.