Regija
0

Pitanje Kosova ponovo pred UN-om

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Srbija je podnijela Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda nacrt rezolucije kojom se predlaže nastavak razgovora o Kosovu, ali ne i ponovno otvaranje statusnih razgovora o bivšoj pokrajini.

Umjesto toga, na web stranici srbijanskog ministarstva vanjskih poslova se navodi kako Beograd želi da Generalna skupština pozove obje strane da pronađu "uzajamno prihvatljiva rješenja za sva važna pitanja kroz miroljubivi dijalog".

Rezolucija je upućena manje od sedmice dana nakon što je Međunarodni sud pravde (ICJ) u Haagu dosudio da je jednostrana deklaracija nezavisnosti Kosova 2008. prema međunarodnom zakonu legalna.

Odmah nakon saopćenja presude, prošlog četvrtka, srbijanski predsjednik Boris Tadić je rekao da će se Srbija svim miroljubivim i legalnim sredstvima nastaviti boriti za vraćanje Kosova.

U kosovskoj prijestolnici Prištini potpredsjednik vlade Hajredin Kuqi je u srijedu izjavio za Glas Amerike da nacrt srbijanske rezolucije "ne pridonosi stvaranju dobrosusjedskih odnosa".

On je također rekao da rezolucija ne potiče regionalnu saradnju, dodavši da će Kosovo narednih dana uputiti Generalnoj skupštini svjetske organizacije svoj prijedlog rezolucije.