Regija
74

Picula: Od izbornih rezultata u BiH važniji su postupci vlasti

FENA
Tonino Picula (Foto: Arhiv/Anadolija)
Tonino Picula (Foto: Arhiv/Anadolija)
Važniji od izbornih rezultata u Bosni i Hercegovini bit će postupci vlasti, ocijenio je u ponedjeljak za Hinu eurozastupnik iz redova SDP-a RH Tonino Picula istaknuvši da međunarodnu zajednicu zanima može li nova vlast dogovoriti novi ustavni aranžman koji bi pomogao izlasku zemlje iz duboke krize.

"Od samog rezultata izbora u BiH je puno važnije kako će se obnašati vlast u iduće četiri godine. Dakle, nije važno samo tko će obnašati vlast u BiH nego kako će je obnašati", istaknuo je Picula, budući predsjednik Izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s BiH te Kosovom, u telefonskoj izjavi.

"Naravno, ono što zanima međunarodnu zajednicu, susjede BiH, jest može li se u okviru ovog pobjedničkog tima koji će sada preuzeti institucije dogovoriti novi ustavni aranžman u BiH jer je zaključeno da se po daytonskom ustroju ne mogu osloboditi sve one potencijalne kreativne snage u samoj zemlji koje bi je onda trebale izvući iz duboke krize u kojoj se ona već godinama nalazi", istaknuo je.

Njegova kolegica u Europskom parlamentu i Izaslanstvu EP-a za odnose s BiH Dubravka Šuica (HDZ) pozdravila je rezultate izbora, a posebno onaj koji je postigao budući izgledni član Predsjedništva BiH iz hrvatskog naroda Dragan Čović.

"Pozdravljam rezultate izbora u BiH, posebno rezultat koji se odnosi na člana Predsjedništva iz redova hrvatskog naroda. Nadam se da ćemo dobro surađivati i pomoći BiH na njezinu što bržem putu u EU", rekla je Šuica u telefonskoj izjavi za Hinu.

Po Piculinim riječima, kada bi izbori sami po sebi kao u većini demokratskih država rješavali probleme, tada bi s BiH bilo sve u redu, ali su "nažalost rezultati izbora u zadnje vrijeme na vlast dovodili ekipe koje očito nisu htjele, znale ni mogle nositi se s problemima koje nema prosječna europska demokracija jer BiH je nastala u ratnim uvjetima uz posredovanje međunarodne zajednice i uz obilje kompromisa".

Istaknuo je da 19 godina nakon Daytonskog sporazuma BiH nikako da uspostavi stabilnost, konsenzus ključnih političkih faktora i zato ne izlazi u susret zahtjevima svojih građana. I u posljednjem je izvješću Europske komisije o napretku, rekao je, BiH prošla vrlo loše.

Europski povjerenik za proširenje na odlasku Štefan "Fuele je konstatirao da je učinjen vrlo ograničen napredak i to je čini mi se najnegativnije izvješće o jednoj zemlji koje je on podnio prije nekoliko dana u Europskom parlamentu".

"Otvara se pitanje jesu li ovi izbori još jedan skok u mjestu za BiH ili je to doista neka nova realna prilika za početak pravih promjena u toj zemlji", kazao je Picula dodajući da mnogi promatrači ne nalaze osobitog razloga za optimizam jer se uz neke izuzetke radi o "recikliranim političarima i recikliranim strankama koji su tu već dvadesetak godina".