Regija
121

Picula: Na kraju će EU morati ozidati Mađarsku

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Dan nakon što je mađarski premijer Viktor Orban izjavio da je spreman graditi ogradu i na granici Mađarske i Hrvatske, glasnogovornica Evropske komisije Natasha Bertaud poručila je da bi takva ograda između dviju država članica EU bila “u najmanju ruku nepoželjna”, no nije jasno odgovorila bi li bila i nelegalna.

Zastupnik u Evropskom parlamentu Tonino Picula bio je rječitiji i zaključio da Orbanove izjave unose nemir u međunarodne odnose i da mađarski susjedi imaju razloga za brigu, piše Večernji.hr.

"Orban najavljuje da će, nakon zida na granici Mađarske i Srbije, graditi neke nove zidove, ali ja upozoravam da, ako tako nastavi, Evropa neće imati drugog izbora nego ozidati Mađarsku. U političkom smislu, naravno", rekao je Picula.

Po njemu, Orbanova izjava nije samo poruka izbjeglicama koje kroz Mađarsku u velikom broju ulaze u schengensku zonu nego i poruka agresivnosti prema susjedima.

"On naprosto sanjari o reviziji Trianonskog sporazuma" smatra Picula spominjući sporazum iz 1920. kojim je nekadašnja Ugarska postala Mađarska u današnjim granicama.

Premijer Orban preksinoć je u institucijama EU u Briselu odgovorio na pitanje Večernjeg lista šta misli učiniti ako migranti počnu zaobilaziti ogradu na mađarsko-srpskoj granici tako što iz Srbije skrenu prema Hrvatskoj i dalje prema Mađarskoj.

"Ako krijumčari i ilegalni migranti odluče u velikom broju ulaziti u Mađarsku kroz Hrvatsku, moramo i na toj granici imati fizičku barijeru. Budemo li prisiljeni, podići ćemo i ondje ogradu", rekao je premijer Orban.

Samo nekoliko sati prije te izjave predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker upozorio je Orbana da “ograde šalju pogrešnu poruku i nisu primjereno rješenje”.

No, Komisija tvrdi da ne može kazniti ili disciplinirati Mađarsku zbog gradnje ograda jer je čuvanje granica u nadležnosti država članica, a ne Unije. Komisija planira pomoći Mađarskoj tako što će predložiti preseljenje 54.000 migranata iz Mađarske u druge države EU. Juncker, naime, sljedeće sedmice planira objaviti prijedlog prema kojemu bi ukupno 160.000 migranata koji su ušli u Italiju, Grčku i Mađarsku bilo preseljeno po svim ostalim državama članicama EU osim Danske, Velike Britanije i Irske.