Regija
0

Petritsch: Potpisivanje SSP-a sa Srbijom prije izbora kontraproduktivno

FENA
Potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Srbijom prije parlamentarnih izbora, zakazanih za 11. maj, pokazalo bi se kao bumerang za Evropsku uniju, ocijenio je ambasador Austrije pri OECD-u (Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj) u Parizu Wolfgang Petritsch.

"Sporazum bi nacionalisti iskoristili protiv demokratskih snaga", upozorio je bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini u izjavi austrijskoj novinskoj agenciji APA.

"U ovom trenutku ne bi trebalo previše opteretiti demokratske snage u Srbiji", kazao je on dodajući kako smatra da bi potpisivanje SSP-a samo oslabilo predsjednika Borisa Tadića.

Kazao je kako EU ne treba da se miješa u "vruću predizbornu kampanju" i da je bolje sačekati ishod glasanja.

Ukoliko stvarno dođe do uspostave koalicije Demokratske stranke Srbije (DSS) i Srpske radikalne stranke (SRS), SSP bi ionako bio skinut s dnevnog reda, i bilo bi svejedno da li se potpisuje prije ili kasnije, smatra Petritsch.

On je naglasio da će se Srbija morati pomiriti s nezavisnošću Kosova. Kada proces evropske integracije bude jednom obuhvatio zapadni Balkan, onda više neće biti tih nejasnoća, a tako ni u Srbiji, uvjeren je Petritsch.

Dodao je da Beograd mora biti zainteresiran za integraciju u Evropsku uniju zato što je ujedinjenje svih Srba zamislivo jedino u EU-u, a ne u jednoj "srpskoj nacionalnoj državi".