Srbija
0

Peticiju protiv EULEXA -a potpisalo 19 hiljada Srba

FENA
Peticiju protiv raspoređivanja misije Europske unije EULEX-a na Kosovu za tjedan dana je potpisalo 19.000 osoba, izjavio je u srijedu u sjevernom dijelu Mitrovice predsjednik Skupštine srpskih općina i zajednica Radovan Ničić.

Za desetak dana peticija bi trebala biti dostavljena srbijanskom predsjedniku Borisu Tadiću, ruskom veleposlanstvu u Beogradu i Vijeću sigurnosti UN-a.

Prije potpisivanja peticije kosovski Srbi su u više mjesta na Kosovu prosvjedovali protiveći se dolasku EULEX-a u srpska mjesta i zahtijevajući da ondje djeluje civilna misija Ujedinjenih naroda UNMIK.

Kosovska su tijela odlučna u stajalištu da se EULEX mora rasporediti na cijelom Kosovu i djelovati na temelju plana bivšeg izaslanika UN-a za status Kosova Marttija Ahtisaarija.

EULEX će imati gotovo dvije tisuće sudaca, tužitelja i policajaca i drugih pripadnika iz zemalja članica EU-a, a njima će se priključiti i Amerikanci. Najviši predstavnici EULEX-a u više navrata su najavili da će misija početi djelovati do kraja godine, i to na cijelom Kosovu.