Trgovina drogom glavni posao
0

Pet mafijaških klanova bori se za prevlast u Beogradu

SRNA
Za prevlast u kriminalnim krugovima u Beogradu bori se pet klanova, a glavni "posao" im je trgovina drogom, piše beogradski Blic.

List prenosi izjavu načelnika kriminalističke policije Beograda Darka Senića koji ističe da su klanovi desetkovani ovogodišnjim akcijama pripadnika MUP-a i čestim hapšenjima članova tih "gangova".

Prvi čovek kriminalističke policije zadovoljan je šestomjesečnim izveštajem, jer je smanjen broj krađa automobila, sve je manje maloljetničke delinkvencije, dok je od 10 ubistava devet rasvijetljeno.

On naglašava de je povećan broj razbojništava, krađa i iznuda, te da je sve veći broj krivičnih djela počinjenih u blizini škola.

U Beogradu su, prema Senićevim riječima, najzastupljenija krivična djela protiv imovine koja čine čak 75 posto opšteg kriminala.

"Povećan je broj razbojništava, ali je zadržan trend smanjenja razbojništava u objektima u kojima je u opticaju veća suma gotovog novca. U odnosu na 2011. godinu, manje je napada u poštama, na pumpama, u menjačnicama, kladionicama, ali je povećan broj napada u apotekama, kao što je izvršeno i više razbojništava u kućama i stanovima", kaže Senić.

Glavni problem sa kojim se beogradska policija suočava, ističe on, i dalje je narkomanija - uzročnik 60 posto kriminala, jer su narkomani najčešći izvršioci krivičnih djela.