Regija
68

Perković: Uvođenje ćirilice je agresija na Hrvatsku

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Protest na Trgu bana Jelačića u glavnom gradu Hrvatske Zagrebu u organizaciji Stožera za obranu hrvatskog Vukovara nazvan "Ne ćirilici u Hrvatskoj" završen je mirno i bez incidenata oko 14 sati, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Početak protesta je simbolično tempiran u "pet minuta poslije podne", a oko 15.000 do 20.000 demonstranata koji su pristigli autobusima iz cijele Hrvatske demonstriralo je protiv uvođenja dvojezičnih, i latiničnih i ćiriličnih, napisa u Vukovaru.

Protesti su počeli uz izvođenje hrvatske himne i minutom šutnje kojom je odana počast poginulim hrvatskim braniteljima. Voditelj programa, Velimir Bujanec, pozvao je na dostojanstvo i mirne proteste.

"Branitelji su gradili ovu zemlju, zadnji su koji će je rušiti", poručio je Bujanec, koji je naglasio da Vlada Republike Hrvatske ignorira zahtjeve Stožera.

"Izdajice, izdajice, Vukovar, Vukovar...", odgovorili su demonstranti, misleći na hrvatsku Vladu.

Demonstrantima se obratio franjevački svećenik pater Ante Perković, koji je sve vrijeme opsade Vukovara bio u gradu, a kasnije je bio i zarobljenik u srpskom logoru. Pater je rekao da je sudjelovao u građenju suživota između Hrvata i Srba nakon rata, ali da je uvođenje ćirilice „znak agresije na Hrvatsku“.

"Niko nema ništa protiv ćirilice kao kulturne i duhovne baštine jednog ili više naroda, naravno, to je bogatstvo. Ali kao što tri prsta nisu znak ispovijedanja vjere u presveto trojstvo, tako je ćirilica u ovom trenutku s njezinim uvođenjem u Vukovaru znak nastavka osvajanja ovih prostora“, rekao je Perković.

Tomislav Josić, predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, poručio je da nekome smeta „sveta hrvatska vojnička odora jer bi radije da nose partizanske uniforme i šajkače“. Josić je poručio hrvatskoj Vladi da neće odustati, pa makar to značilo i da će silom spriječiti postavljanje natpisa.

"Zovi, samo zovi, sviće sokolovi...", zapjevali su demonstranti, a Josić im je poručio da će ih "zvati ako bude trebalo".

Najvatreniji govor je održao Ante Radomir Šutra, koji je predstavljen kao hrvatski domoljubni historičar, i koji je pročitao proglas Stožera za obranu hrvatskog Vukovara.

"Evo nas ovdje na glavnom trgu prijestolnice svih Hrvata. Mi smo od riječi, nepotkupljivi, vjerodostojni i odani hrvatskom narodu i katoličkoj crkvi. Došli smo iz svih krajeva zemlje da vam glasno kažemo da ste odgovorni, krivi i odgovarat ćete jer ne poštujete nas stradalnike i branitelje, nas radnike i seljake, ne poštujete cjelokupni hrvatski narod u domovini i dijaspori. Gospodo, pregovarate i dogovarate s deklasiranim srpskim vođama koji su se kao i vi otuđili od svoga naroda i odavno ne predstavljaju njegove interese. Cjeli Vukovar je jedna velika Ovčara i jedno veliko stratište. Zato od Hrvatske Vlade i Sabora zahtijevamo da odmah započnu sa promjenama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Zahtijevamo da se cijeli Vukovar proglasi područjem od posebnog pijeteta i da se u njemu nikada ne uvodi ćirilica", rekao je Šutra koji je vladu prozvao i za namjerno zatajivanje domoljublja i ponosa, obeščašćivanje domovinskog rata, a prozvao je i srpske manjinske političare u Hrvatskoj, Milorada Pupovca i Vojislava Stanimirovića.

"Pod ćirilicom su nas napadali u našim domovima i došli smo se usprotiviti lošoj vladavini i opomenuti – ne poigravajte se sa našom domovinom, ne poigravajte se s našom djecom, kostima, s budućnosti. Od nikoga nismo tražili ništa nego slobodu, gospodo, odakle vam pravo da izjednačavate žrtvu i agresora, da nam proturate europske standarde i ukidate identitet. Odakle vam pravo da nas proglašavate nacionalistima i crnokošuljašima dok tugujemo za našim poginulima i tražimo grobove nestalih. Poručujemo vam da je hrvatski narod neslomljiv. Ne damo Hrvatsku nizašto", glasno je uzvikivao Radomir Šutra na što su demonstranti uzvikivali „Vukovar, Vukovar“.

Ovacije je izazvao i nastup pjevača Marka Perkovića Thompsona koji je izveo svoju novu pjesmu na protestu na Trgu bana Jelačića.

"Mislio sam nešto reći, ali ova moja nova pjesma je moja poruka vama. Hvala što ste me pozvali, uvijek ću se odazvati, kao i cijeli hrvatski narod", rekao je Thompson.

Dopisnik agencije Anadolija, koji se nalazio na mjestu događaja, javio je da je centralni zagrebački Trg bio gotovo dupke pun hrvatskih branitelja i građana koji su izašli na protest kako bi iskazali protiviljenje uvođenju ćirilice. Na velikim zvučnicima odjekivale su hrvatske domoljubne pjesme, a među demonstrantima je bio veliki broj hrvatskih branitelja koji su nosili transparente, hrvatske zastave i vojne zastave svojih ratnih postrojbi. Na Trgu bana Jelačića na dva sata je prekinut tramvajski promet, a mjesto protesta osiguravala je policija i zaštitari.

U ranim jutarnjim satima iz Vukovara je prema Zagrebu krenuo tzv. Vlak mira, istoimeni vlak je 1997. godine označio početak mirne integracije nekadašnje tzv. "SAO Krajine", a po riječima organizatora radi se o "17 vagona s oko 1.500 domoljuba". Organiziran je i autobusni prijevoz iz ostalih krajeva Hrvatske.

Neki su hrvatski mediji ocijenili da iza skupa stoje penzionisani hrvatski generali koji u biti pod krinkom protivljenja dvojezičnosti u Vukovaru organiziraju antivladine demonstracije. Navodno je cilj osnažiti stranke desne orijentacije koje bi se potom mogle odlučnije suprotstaviti vladajućoj koaliciji. No, nijedan penzionisani general nije se nalazio na centralnoj bini od kuda su slane poruke.