Beograd
0

Performansom obilježena godišnjica stradanja u Srebrenici

FENA
Beograd
Beograd
Udruženje "Žene u crnom" priredilo je u srijedu uvečer u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu performans "Par cipela - jedan život", obilježavajući 15. godišnjicu stradanja u Srebrenici.

Aktivisti su, u prisustvu velikog broja policajaca, razvili transparente preko kojih su postavili 8.372 para cipela, što prema riječima organizatora odgovora broju stradalih u genocidu u Srebrenici.

Koordinatorica "Žena u crnom" Stanislava Zajović rekla je da uspješna budućnost zajednice nije moguća "ako se ne osvrnemo na ono što se desilo prije 15 godina".

Ova umjetničko-aktivistička inicijativa predstavlja prvu fazu kampanje čiji je cilj izgradnja spomenika u Beogradu žrtvama genocida u Srebrenici, kazala je ona, prenosi Tanjug.

"Nadamo se da će vlast u Srbiji biti toliko odgovorna pred civilnim sektorom i svojim građanima i da će dodijeliti lokaciju za izgradnju toga spomenika", rekla je Zajović.

Ona je dodala da će se "Žene u crnom" priključiti Maršu mira - "Trasom smrti do slobode", koji u četvrtak kreće iz Nezuka, mjesta kod Tuzle, a završava se 11. jula u Potočarima.

Akcija je prošla bez incidenta i okupljanja ekstremističkih desničarskih grupa, uz sporadično verbalno negodovanje prolaznika.