Bez rizika za zdravlje
0

Pepeo sa Islanda na hrvatskim granicama

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Vulkanski oblaci sa Islanda tokom noći stići će i do sjeverne granice Hrvatske, izjavio je Zoran Vakula, načelnik Odjeljenja za vremenske analize i prognoze Hrvatskog hidrometeorološkog zavoda.

Erupcija vulkana ispod glečera, koja se dogodila prije dva dana, druga je u mjesec dana, a bacala je pepeo 11 kilometara u atmosferu.

Oko 800 stanovnika tog područja hitno je evakuisano, jer su im prijetili komadi leda veličine manjih porodičnih kuća. Za sada sve zavisi od vjetra i smjera u kojem duva.  

Vakula je napomenuo da za sada nema informacija o koncentraciji čestica u tim oblacima, javili su hrvatski mediji.

Najpesimističnije prognoze govore da se pepeo sa islandskog vulkana, koji je prekrio nebo nad sjeverom Evropom i otkazao sve letove na tom području, neće povući ni sljedeća dva dana, poručuju evropske Organizacije za kontrolu vazdušnog saobraćaja. 

Avionski letovi i danas su otkazani i stotine hiljada putnika zarobljeno je na aerodromima, a samo u  Zagrebu otkazano je 12 letova za centralnu Evropu.

Pulmolog iz Klinike za plućne bolesti Jordanovac, Miroslav Samardžija, rekao je da se večeras očekuje da bi opasna pepeo mogla početi lagano da pada, dok zdravstveni stručnjaci procjenjuju da se radi o maloj koncentraciji i da neće biti negativnog uticaja na zdravlje ljudi.