Regija
0

Pendeš tokom susreta sa Jolevskim u Skoplju: Očekujemo aktiviranje MAP-a za BiH

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Očekujemo da će naš uvjetni MAP status biti zamijenjen aktiviranjem Akcijskog plana za članstvo, uzimajući u obzir ostvareni napredak u procesu knjiženja vojne imovine, ali i kredibilnim napretkom u NATO integracijskom procesu istakla je ministrica odbrane Marina Pendeš tokom današnjeg susreta u Skoplju sa ministrom odbrane Zoranom Jolevskim.

Pendeš je sa Jolevskim razgovarala o bilateralnoj odbrambenoj saradnji, saradnji u području euroatlantskih integracija, regionalnoj saradnji, te situaciji u jugoistočnoj Evropi u kontekstu aktuelnih sigurnosnih izazova.

Ministrica Pendeš dočekana je u Skopju uz najviše vojne počasti, nakon čega su u zgradi Ministarstva odbrane Makedonije obavljeni razgovori dviju delegacija predovđeni ministrima odbrane Marinom Pendeš i Zoranom Jolevskim, kojima su prisustvovali i načelnik Generalštaba Armije Republike Makedonije general potpukovnik Metodija Veličkovski i zamjenik načelnika ZŠ OS BiH za operacije general major Mirko Tepšić.

Tokom razgovora, ministrica odbrane BiH Marina Pendeš je istakla naše dosadašnje aktivnosti u pravcu suradnje sa NATO-om.

Također, istaknut je obostrani interes u području regionalne i bilateralne odbrambene saradnje, EU integracija i NATO integracionih procesa, za šta smo dobili punu podršku od strane ministra Jolevskog i delegacije Ministarstva odbrane Makedonije.

"Sigurne zemlje omogućavaju razvoj ekonomije, što je preduslov za ostanak mladih ljudi i u Bosni i Hercegovini i Makedoniji. Naše dvije zemlje su dio Europe, a ostalo je da postanemo i dio euroatlantskih integracija,“ istakla je ministrica Pendeš.

Tokom sastanka je usaglašen širok dijapazon međusobne saradnje, počevši od razmjene iskustava i obuke, imajući u vidu da se trenutno na Vojnoj akademiji u Skopju školuje osam kadeta iz Bosne i Hercegovine, a da se u Centru za obuku za mirovne operacija (PSOTC) u Butmiru i u Centru za deminiranje u Rajlovcu obučavaju oficiri iz Armije Makedonije. Također, istaknuta je mogućnost proširenja saradnje u oblasti obuke naših pilota u Centru za obuku pilota u Skopju.

Razgovaralo se i o sigurnosnoj situaciji i migrantskoj krizi u Evropi, pri čemu je naglašena potreba bliže saradnje po pitanju razmjene informacija koje su od zajedničkog interesa.

U nastavku današnje posjete Makedoniji, ministrica Pendeš će posjetiti Centar za obuku pilota, prisustvovati konferenciji u organizaciji Fondacije "Nikola Kljusev“ na kojoj će se ministrica Pendeš obratiti učesnicima konferencije na temu "Integracija BiH u NATO i EU“, a predviđen je i susret sa pitomcima iz BiH koji se nalaze na školovanju na Vojnoj akademiji u Skopju.

U sastavu delegacije MO i OS BiH, pored ministrice Pendeš, nalaze i pomoćnik ministra odbrane za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović i zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH general major Mirko Tepšić.