Slovenija
0

PEN kaznio urednika zbog Karadžićevih stihova

FENA
Slovački centar svjetske asocijacije pisaca PEN kaznio je obustavljanjem članstva na godinu dana glavnog urednika slovačkog literarnog časopisa "Dodiri" Borisa Brendzu jer je u novom broju objavio stihove haškog optuženika i bivšeg vođe bosanskih Srba Radovana Karadžića, objavio je u petak beogradski dnevnik "Večernje novosti".

Kako prenosi beogradski list, u obrazloženju slovačkog PEN centra navodi se da je časopis Karadžićeve pjesme objavio bez ikakvog komentara redakcije te da se radi o čovjeku za koga se osnovano sumnja da je počinio zločine protiv čovječnosti i genocid u kojima je stradalo osam hiljada ljudi.

Glavni urednik časopisa koji, kako se navodi, izdaje Slovačko udruženje književnika, izazvao je lavinu osuda kada je, pozivajući se na navodnu visoku umjetničku vrijednost stihova, objavio Karadžićeve pjesme.

Od objavljivanja pjesama kontroverznog autora već se ranije distanciralo slovačko ministarstvo kulture koje financira časopis, a žestoko ga je osudio i šef slovačke diplomacije Miroslav Lajčak.

"Mislim da nije slučajno što se Karadžić našao na optuženičkoj klupi, optužen za najteže zločine protiv čovječnosti", kazao je Lajčak i dodao kako vjeruje da će oni koji su u Slovačkoj objavili njegove stihove snositi odgovornost za to, prenose "Večernje novosti".