Gostovanje u emisiji "In medias res"
0

Pejin: Vukovar je srpski grad

SRNA
Burna polemika o rehabilitaciji četničkog vođe Dragoljuba Mihailovića, rasplamsala je strasti u emisiji "In medias res" na Hrvatskoj televiziji, kada je srpski istoričar Jovan Pejin između ostalog rekao da je "Vukovar srpski".

Burna polemika o tome da li je potrebno rehabilitovati Mihailovića, pretvorila se u sukobljavanje o Kraljevini Jugoslaviji, NDH-a, ustašama, ratnim zločinima iz Drugog svjetskog rata, Slobodanu Miloševiću, a stvar je do usijanja dovela izjava da je Vukovar bio srpski grad, prenose beogradski mediji.

 Pejin, kojeg je novinar Petar Vlahov sa još nekoliko sagovornika pozvao da razgovaraju o aktualnom sudskom postupku u Beogradu da se rehabilituje Mihailović, rekao je da četnici nisu činili nikakve zločine. 

Pejin je poručio hrvatskim građanima da pogledaju dokle je došla Srbija, a dokle Hrvatska, da prisvajaju tuđe, te da su prisvojili "Tomislavovu krstionicu", koja je italijanska. 

Nakon što je rasprava otišla u pravcu u kome je voditelj postavio pitanje kako bi se ljudi u Srbiji osjećali da je Hrvatska odlučila da rehabilituje nekog od ustaških zločinaca iz Drugog svjetskog rata, Pejin, koji je bio u beogradskom studiju, je rekao "pa Tuđman je to već uradio". 

"Ako hoćemo da pogledamo istini u oči, pogledajte vi sebe. Jugoslovenska vojska u otadžbini je radila svoj posao i borila se protiv okupatora", rekao je Pejin. 

Potpredsjednik HNS-a Jovan Tepeš rekao je da se "i Jugoslovenska vojska borila u Vukovaru", na šta je istoričar Pejin uzvratio "pa, Vukovar je bio srpski grad". 
Nakon ocjena gostiju u zagrebačkom studiju da je historičar Pejin iznio "gomilu gluposti i laži", gost HTV-a iz beogradskog studija je uzvratio "da oni prvo mora da raskrste sa hrvatskim primitivizmom, pa da se onda upuštaju u bilo kakvu ozbiljnu raspravu o Drugom svjetskom ratu".

Ranije je hrvatski predsednik Ivo Josipović rekao da rehabilitacija Mihailovića nije dobar potez, jer je, kako tvrdi, riječ o "ratnom zločincu iz Drugog svjetskog rata".