Regija
0

Patrijarsi većina pravoslavnih crkava svijeta stigli u Podgoricu

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Podovom sjutrašnjeg osveštanja Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja, upriličenog u sklopu obilježavanja 1700. godišnjice Milanskog edikta, u Podgoricu su večeras doputovali patrijarsi većina pravoslavnih crkava svijeta.

"Ovim hramom podignutim u slavu Božiju mi vaskrsavamo sve drevne hramove, on objedinjuje kao takav kako svojom arhitekturom tako i svojim sadržajem i porukom istok i zapad", rekao je večeras mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

On je tokom večerašnje svečane akademije ispred Sabornog hrama rekao da se gradeći hram Hristovog vaskresenja budi u svim ljudima vjera u nepobjedivost dobra, istine i života.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović rekao je da je Milanski edikt velika vječna poruka koju zauvijek treba slijediti.

"Ovaj hram je jedinstven u svom arhitektonskom ostvarenju, sagrađen od velikih kamenih ploča iz Crne Gore koje pokazuju snagu, čistinu i ljepotu kamena crnogorskog", rekao je predsjednik.

"Ovdje su uz nas pravoslavce i katolici i pripadnici islamske vjere i drugi koji pokazuju ono što je suština Milanskog edikta da je vjera velika samo ako je zajednička, da garantuje mir samo ako smo zajedno", istakao je večeras tokom govora Vujanović.

U Sabornom hramu sjutra će, kao i večeras, na osveštanju prisustvovati i predsjednik Filip Vujanović, ministri Igor Lukšić, Suad Numanović, Miodrag Radunović, kao i gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša, a večeras je na svečanoj akademiji prisustvovao i ambasador Republike Turske Mehmet Niyazi Tanilir.

Premijer Crne Gore Milo Đukanović kako je najavljeno, u ponedjeljak će primiti pravoslavne patrijarhe, dok na osveštanju neće prisustvovati, kao ni predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić.

U izgradnju Sabornog hrama je do sada uloženo oko šest miliona eura, a mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je ranije ocijenio da će osveštanje predstavljati istorijski događaj za Crnu Goru.

Hram Hristovog vaskrsenja biće osveštan sjutra ujutru, u okviru obilježavanja 1700. godišnjice Milanskog edikta.