Regija
0

Pariz poziva Srbiju da ne dovodi u pitanje svoj evropski izbor

FENA
Francuska je pozvala Srbiju da ne dovodi u pitanje izbor srpskih birača sklonih evropskoj budućnosti, dok sporazum o saradnji EU-Srbija nije potpisan zbog protivljenja premijera Vojislava Koštunice.

"Nadamo se da izbor srpskih birača od nedjelje za evropsku budućnost neće biti doveden u pitanje", rekla je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Pascale Andreani.

"Spremni smo potpisati privremeni sporazum čim to bude moguće", naglasila je francuska glasnogovornica, izrazivši žaljenje zbog odgode potpisivanja i naglasivši da je poziv "Evropske unije Srbiji i dalje valjan".

Evropska komisija je u srijedu potvrdila da sporazum o saradnji neće u četvrtak biti potpisan i izrazila žaljenje zbog "Koštuničine opstrukcije".

Evropska unija predložila je 28. januara, nekoliko dana prije drugog kruga srbijanskih predsjedničkih izbora, da sporazum koji potvrđuje namjeru Srbije da se jednog dana pridruži EU bude potpisan 7. februara.

Nakon što je u nedjelju ponovno izabran proevropski predsjednik Boris Tadić i zelenog svjetla EU-a u ponedjeljak misiji zaduženoj za praćenje nezavisnosti Kosova, Koštunica je sporazum nazvao prevarom.

On je odbio okupiti vladu za davanje zelenog svjetla potpisivanju sporazuma. Koštunica smatra, prenosi Hina, kako se time Srbiju želi potaknuti da potpiše saglasnost za nezavisnost Kosova, čemu se srpski čelnici i dalje protive.