Regija
186

Parada ponosa ipak održana u Beogradu, LGBT aktivisti šetali, dok su desničari "spavali"

Anadolija
Oko stotinjak LGBT aktivista je sinoć, nakon što je saopšteno da je danas zabranjeno održavanje parade ponosa, odlučilo da prošeta beogradskim ulicama.

Oni su se, kako su naveli organizatori Parade ponosa spontano oko 23 sata okupili ispred zgrade Vlade Srbije u Njemanjinoj ulici i upitili se ulicom Kneza Miloša do Skupštine Srbije.

Na čelu kolone, koju je čuvao veliki broj pripadnika policije, nosili su transparent na kojem piše "Ovo je pride". Aktivisti LGBT zajednice nosili su zastave duginih boja i uzvikivali "Ovo je pride, imamo pride".

S obzirom da ovaj skup nije bio prijavljen, policija ih je zaustavila u neposrednoj blizini zgrade srbijanskog parlamenta, nakon čega su oni uspjeli da se probiju do stepeništa Skupštine gdje su istakli svoja obilježja.

Centrom Beograda bili su raspoređeni policajci u opremi za razbijanje demonstracija, a pripadnika desničarskih organizacija nije bilo.

Premijer Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić saopštio je ranije jučer da neće biti održana gay parada koja je bila zakana za danas.

On je, nakon trosatnog sastanka Biroa za koordinaciju službi bezbjednosti, rekao da je to tijelo Vlade Srbije jednoglasno odlučilo da - zbog bezbjednosnih procjena - neće biti održana Parada ponosa.

"Bezbjednosna procjena govori da bi moglo doći do ozbiljnog narušavanja javnog reda i mira. Treba sputiti loptu kako bi naredne godine mogli da napravimo jednu ozbiljnu političku akciju kako bi sve to moglo da prođe bez problema", izjavio je Dačić gostujući na javnom servisu Srbije RTS.

On je istakao da neće biti održan ni jedan zakazani skup u Beogradu i da niko nije kapitulirao pred huliganima.

Ranije je bilo najavljeno da će gay paradu obezbjeđivati 6.500 policajaca.

Za vrijeme sinočnjeg održavanja sastanka Biroa za koordinaciju bezbjednosnih službi u centru Beograda, trajala su dva protestna skupa protiv "Parade ponosa Beograd 2013".

U centru Beograda, kao i pored parka Manjež kod Slavije, gdje je trebalo da se održi centralni skup LGBT osoba, prisutno je bilo više hiljada policajaca sa opremom za razbijanje demonstracija.

Održavanje gay parade i šetnje pripadnika LGBT zajednice ulicama Beograda bilo je zabranjeno i prthodne dvije godine.Tokom sukoba između desničarskih aktivista i građana s jedne, i poicije s druge strane 2010. godine kada je Parada ponosa održana u prijestonici Srbije došlo je do nasilja u većem obimu, povrijeđeno je više desetaka osoba i napravljena je znatna materijalna šteta.