Regija
0

Pančevo: Izlila se azotna kiselina

FENA
U Pančevu su se u srijedu između 10 i 10.30 sati oglasile sirene za neposrednu opasnost od hemijskog zagađenja nakon što se u tamošnjoj "Azotari" izlila azotna kiselina.

Do incidenta je došlo, kako je potvrđeno Tanjugu u MUP-u Srbije, jer je greškom u cisternu pretočena azotna kiselina koja je poslije curenja dospjela u atmosferu, a povrijeđenih nema.

Ministar za zaštitu životne sredine Saša Dragin, koji je stigao na mjesto, najavio je da podnošenje krivičnih prijava protiv odgovornih u "Azotari".

Dragin je u podsjetio da je "Azotara" bila šest mjeseci zatvorena zbog povećane koncentracije amonijaka u zraku, koja je bila 18 puta veća od dozvoljene.

On je podsjetio da je "Azotari" dozvoljen nastavak rada kada su se složili s ispunjavanjem akcijskog plana napravljenog na Mašinskom fakultetu i rekao da će ministarstvo tražiti i privođenje odgovornih i podnijeti krivične prijave protiv njih.

Dragin je naglasio da se incidenti u "Azotari" "jednom zauvijek moraju zaustaviti" i kako je jasno da je do najnovijeg incidenta došlo zbog "ljudskog faktora".

"Greškom je u cisternu koja prevozi amonijačni rastvor utočena azotna kiselina i zbog korozivnosti azotne kiseline došlo je do curenja cisterne. Dio te kiseline pretvorio se u oblak i otišao u zrak", rekao je on.

Ministar je dodao i da je na stanici za mjerenje zagađenja zabilježena pet puta veća koncentracija azotnih oksida.

On je podsjetio da je u tome preduzeću u toku štrajk radnika koji nisu dobili plaće od marta i kazao kako je "nedopustivo da se ovako nešto desi".