Slovenija
0

Pala Janšina vlada, Bratušek dobila mandat

FENA
Alenka Bratušek
Alenka Bratušek
Zastupnici u slovenskom parlamentu u srijedu su navečer izglasovali nepovjerenje konzervativnoj vladi Janeza Janše i za novu mandatarku izabrali čelnicu Pozitivne Slovenije (PS) Alenku Bratušek.

Alenku Bratušek (43) je prilikom tajnog glasovanja za mandatarku nove vlade podržalo 55 zastupnika, a 33 ih je bilo protiv. Za nju su glasali zastupnici iz njene stranke Pozitivne Slovenije (PS), te zastupnici socijaldemokrata (SD), Građanske liste (GL) i Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) te neki nezavisni. Protiv su bili članovi Slovenske demokratske stranke (SDS) i stranke Nove Slovenije (NSI).

Time je Bratušek dobila 15-dnevni rok u kojemu mora parlamentu predložiti sastav svoje vlade. O tome će onda parlament ponovo glasovati, a sve dok ne dođe do izglasavanja povjerenja novoj vladi tekuće poslove nastavit će u tehničkom mandatu obavljati vlada premijera Janeza Janše kojoj je večeras imenovanjem Bratušek izrečeno nepovjerenje.

Janšinu vladu u zadnjih mjesec i pol dana napustila je većina koalicijskih partnera, čime je ona postala manjinska. Krizu Janšine vlade vlade i raspad koalicije izazvalo je objavljivanje izvještaja protukorupcijske komisije početkom januara. Po izvještaju Janša nije prijavio najmanje 210.000 eura do kojih je došao na neobjašnjen način u vrijeme kad je bio državni dužnosnik. Korupcijski skandal doveo je do zahtjeva da podnese ostavku, što je Janša odbio, tvrdeći da je afera potaknuta kako bi ga se politički diskreditiralo i da je neutemeljena.

Alenka Bratušek je pred parlamentom tokom popodneva ukratko predstavila svoj program. Rekla je da će pokušati formirati vladu sastavljenu od političara i stručnjaka koja bi imala ograničeni vremenski mandat od godine dana, kada bi od parlamenta ponovo tražila povjerenje, a u slučaju da ga ne dobije održali bi se izbori. Kako je naglasila, namjerava formirati vladu koja bi donosila pragmatične mjere s ciljem okretanja negativnih ekonomskih trendova koje karakteriziraju pad gospodarske aktivnosti, rast nezaposlenosti i loše stanje u okruženju zbog smanjenih prognoza u eurozoni i Evropskoj uniji.

Kazala je također da je ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora s Evropskom unijom u slovenskom strateškom interesu. "Ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora je ne samo pitanje dobrosusjedskih odnosa s Hrvatskom nego predstavlja slovenski strateški interes", rekla je Bratušek.

U međuvremenu, sve tekuće poslove, pa i razgovore s Hrvatskom oko pitanja Ljubljanske banke, nastavit će Janšina vlada. Stranke koje su podržale izbor Bratušek danas su u svojim istupima naglasile da podržavaju ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora s EU-om, te da očekuju kako će sve parlamentarne stranke održati postignuti dogovor da se ratifikacija u parlamentu potvrdi potrebnom dvotrećinskom većinom. Odluku Janeza Janše koji je smjenom bivšeg ministra vanjskih poslova Karla Erjavca kao pregovarača s Hrvatskom unazadio stanje u pregovorima ocijenili su pogrešnim potezom.

Bratušek je nastavku predstavljanja svoga programa premijera Janeza Janšu i njegovu vladu okrivila je da je pogrešnim inzistiranjem na oštrim rezovima javne potrošnje umjesto fiskalne stabilizacije izazvala produbljivanje recesije, te da od te politike nije odustala ni kad se pokazalo da je pogrešna, što se iskazalo u novoj prognozi Evropske komisije da zemlju u ovoj godini čekaju pad BDP-a od dva posto, pad bruto investicija od 5,5 posto, te rast stope nezaposlenosti na 12 posto. Uz to, navela je Bratušek, sadašnja Janšina vlada nije politikom oštrih mjera štednje postigla niti očekivanu financijsku stabilizaciju jer je državni proračun za ovu godinu već u siječnju zabilježio deficit od 250 miliona eura, zbog čega plan vlade da će na kraju godine iznositi jednu milijardu eura ostaje neostvariv.

Zato je Bratušek najavila da će jedna od prvih mjera nove vlade biti rebalans proračuna i povećanje proračunskih prihoda, te promjena politike prema javnim službama poput obrazovanja, gdje su su Janšine mjere napravile najveće rezove.

Među ciljevima koje bi njezina vlada imala, Bratušek je navela ponovno pokretanje ekonomskog razvitka, te takav model stabilizacije javnih financija koji ne bi kočio rast i zapošljavanje. "Potreban nam je temeljni optimizam, Slovenijom treba upravljati bolje nego do sada i moramo okupiti najbolje ljude koje imamo da možemo ići naprijed", rekla je prilikom predstaljanja u parlamentu.

Bratušek je najavila da će usporiti postupak prodaje nekih državnih kompanija koje je najavljivala Janšina vlada, ali nije govorila o načinu sanacije banaka u državnom vlasništvu, što je zbog njihovih loših kredita iz prošlosti urgentno pitanje o kojem ovisi financijska stabilnost države.

Bratušek je najavila da će o konkretnijem programu govoriti u parlamentu nakon što s koalicijskim partnerima dogovori sastav nove vlade, a njima je najavila brze razgovore. Uz PS u vladu bi još ušla Socijaldemokratska stranka (SD), Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) i Građanska lista (GL).

Pozitivna Slovenija je stranka koju je osnovao bivši ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković, ali se morao povući iz njezina vodstva jer se spominje u istom protukorupcijskom izvješću kao i Janša. S 28 mandata stranka je relativno najjača u slovenskom parlamentu.

Zastupnici iz Janšine stranke ocijenili su u raspravi da koalicija koju Bratušek želi uključiti u svoju vladu neće dugo trajati i da će Sloveniju dovesti u još teži financijski položaj. Oni su ustvrdili da je jedini cilj povezivanja oporbe rušenje sadašnje vlade, kako bi se zaustavile reforme koje je pokrenula.

Janša je rekao da je razočaran nastupom Alenke Bratušek u parlamentu jer nije govorila o svom programu nego samo kritizirala mjere njegove vlade. Prema Janšinim riječima, ona nije odgovorila na bitna pitanja, kao što su hoće li za mandata njezine vlade Slovenija morati zatražiti financijsku pomoć EU-a zbog očekivanog povećanja javne potrošnje, nije jasno rekla koje će poreze povećati kako bi popunila proračunski deficit, a nepravilno je prikazala i manjak u sadašnjem proračunu.