Slovenija
0

Pahorova stranka i službeno pobjednik parlamentarnih izbora

FENA
Slovenska izborna komisija u petak je proglasila rezultate parlamentarnih izbora održanih 21. septembra, a prema njima su i službeno najviše glasova i mandata u budućem parlamentu dobili Socijalni demokrati (SD) Boruta Pahora, najvjerojatnijeg mandatara za sastav nove vlade.

Pobjednici izbora su Socijalni demokrati SD, za koje je glasovalo 320.248 glasača odnosno 30,45 posto, i oni će u parlamentu imati 29 zastupnika. Na drugom mjestu je Slovenska demokratska stranka SDS, za koju je glasovalo 307.735 birača odnosno 29,26 posto, a imat će 28 zastupnika.

Slijedi liberalna stranka Zares s devet mandata (98.526 glasova - 9,37 posto), zatim umirovljenička stranka DeSUS sa sedam mandata (78.353 glasova ili 7,45 posto) te Jelinčičeva Nacionalna stranka SNS (56.832 glasova, odnosno 5,40 posto). Najmanje glasova i mandata osvojili su Slovenska pučka stranka SLS (54.809 glasova - 5,21 posto) i Liberalni demokrati LDS (54.771 glasova, odnosno 5,21 posto) - obje stranke imat će u novom parlamentarnom sazivu po pet zastupnika.

Objavom službenih rezultata počeli su teći rokovi za konstituiranje novog parlamenta. Očekuje se da će predsjednik republike Danilo Tuerk poslijepodne priopćiti datum njegovog prvog zasjedanja, nakon što na svečanosti primi državnu izbornu komisiju i parlamentarne zastupnike dosadašnjeg saziva.

Krajnji rok za konstituiranje novog parlamenta je 11. oktobra, najkasnije do 10. novembra predsjednik mora predložiti kandidata za mandatara nakon što se o tome konzultirao s političkim strankama u parlamentu, a 17. novembra krajnji je rok za glasanje o novom mandataru u parlamentu.

Mandatar se bira većinom glasova svih zastupnika kojih je 90. U slučaju da mandatar ne bi dobio potrebnu većinu, prema ustavu predsjednik države u roku od 14 dana odlučuje o tome hoće li parlamentu predložiti istog kandidata za mandatara ili se odlučiti za neko drugo ime, a u slučaju dodatnih zapleta moguće je čak raspuštanje parlamenta i novi izbori.

Prema objavljenim službenim rezultatima izbora, Pahorovi Socijalni demokrati (SD) u novom parlamentu imaju 29 zastupničkih mjesta, jedno više od Slovenske demokratske stranke (SDS) aktualnog premijera Janeza Janše. Ukoliko Pahor, kako se očekuje, dobije mandat za sastavljanje nove vlade, njegovoj stranci i dvjema ostalim strankama lijevog centra, stranci Zares Gregora Golobiča, te Liberalnim demokratima (LDS) Katarine Kresal, do natpolovične većine u parlamentu nedostaju tri glasa.

Pahor je prošle sedmice već otpočeo neformalne razgovore o vladajućoj koaliciji, u kojoj bi se tim trima strankama pridružila i stranka umirovljenika DESUS sa svojih sedam zastupnika u budućem parlamentu.