Regija
0

Pahor za što skoriji susret sa Sanaderom, ali blokada ostaje

FENA
Slovenski premijer Borut Pahor izjavio je u srijedu da se želi što prije sastati s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom, ali je naglasio kako Slovenija ne može promijeniti svoje stajalište o blokadi hrvatskih pregovora sve dok hrvatski pristupni dokumenti budu "prejudicirali granicu" dviju zemalja.

"Želim što skoriji susret s hrvatskim premijerom kako bismo potražili put za rješenje spora. Pritom moraju biti zaštićeni slovenski nacionalni interesi i interes Hrvatske da uspješno završi pregovore", rekao je u srijedu Pahor na konferenciji za novinare na kojoj je zamoljen da komentira izjavu češkog premijera Mireka Topolaneka o prirodi slovensko-hrvatskog spora.

Češki premijer, čija je zemlja s početkom ove godine započela šestomjesečno predsjedanje Unijom, izjavio je danas u Pragu da je slovenska blokada hrvatskih pristupnih poglavlja posljedica bilateralnog graničnog problema Hrvatske i Slovenije. Topolanek je kako je jedini pravi problem granica na moru i da bi obje države to trebale prepustiti arbitraži ili sudu.

Pahor je rekao da Slovenija niti na idućoj pristupnoj konferenciji koju organizira češko predsjedništvo EU-a neće moći dati "zeleno svjetlo" za otvaranje blokiranih poglavlja ako se "ne promijene okolnosti" koje su izazvale blokadu.

"Preostalo je još nešto vremena, ali se problemi ne rješavaju, a vrijeme teče. Slovenska vlada i ja osobno spremni smo na razgovore s hrvatskom stranom, ali s hrvatske strane još nismo dobili odgovor na našu inicijativu za taj susret", rekao je Pahor.

Slovenski premijer je rekao kako je češkom premijeru Topolaneku još prošloga mjeseca objasnio situaciju u vezi s hrvatskim pristupnim pregovorima i slovensku poziciju o tome. "Rekao sam mu u čemu se sastoje naše rezerve i da Slovenija neće promijeniti svoje stajalište ako se ne promijene okolnosti koje su ih izazvale", rekao je Pahor.

U izjavi za javnost povodom početka češkog predsjedanja EU-om slovensko ministarstvo vanjskih poslova u srijedu je, među ostalim, navelo da Slovenija od Češke očekuje "objektivan pristup u vođenju rasprava o širenju EU-a".

Uz to, navodi se u izjavi, Slovenija od Češke očekuje i "razumijevanje" za razloge koji su Sloveniju naveli na odluku da zbog prejudiciranja graničnih pitanja u pristupnoj dokumentaciji ne omogući Hrvatskoj otvaranje pristupnih poglavlja.