Regija
0

Pahor "umjereni optimist" glede rješavanja zapleta s Hrvatskom

FENA
Slovenski premijer Borut Pahor izjavio je da je umjereni optimist u pogledu rješenja zapleta s Hrvatskom nakon što je njegova vlada zbog graničnog prijepora blokirala većinu pregovaračkih poglavlja u pregovorima Hrvatske i Europske unije.

"Zadnja četiri dana imao sam dosta razgovora u vezi s rješenjem zapleta u odnosima Slovenije i Hrvatske i u drugoj polovici siječnja moglo bi doći do inicijativa koje bi značajno utjecale da se on počne razrješavati", rekao je Pahor novinarima u Ljubljani nakon savjetovanja svoje stranke, Socijalnih demokrata.

"I sa naše i sa europske strane moglo bi doći do inicijativa koje će utjecati da dođe do početka rješavanja zapleta. Za to je potrebna i politička volja na hrvatskoj strani i mislim da će ona biti prisutna", rekao je slovenski premijer.

On je istaknuo da nakon zadnja četiri dana savjetovanja s umjerenim optimizmom gleda na buduće rješavanje tog pitanja, ali nije iznio pojedinosti o razlozima svog optimizma. Pahor je dodao da očekuje da će i slovensko-hrvatsko mješovito povjerenstvo za pripremu arbitraže o granici na svom sastanku 28. ovog mjeseca iznijeti svoje prijedloge o opcijama kako dalje u rješenju graničnog spora.

Pahor je međutim dodao da se u zadnje vrijeme nije čuo s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom, a ako do tog razgovora dođe tumačio bi to kao pozitivan znak.

U vezi akcije kojom slovenska diplomacija javnosti i politici u drugim državama tumači svoja stajališta o blokadi hrvatskih pristupnih pregovora, Pahor je najavio da će uskoro s tim u vezi imati i sam nekoliko posjeta drugim državama.