Slovenija
0

Pahor popularniji nego ikad

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Prema anketama koje je u ponedjeljak objavio slovenski tisak novi premijer Borut Pahor popularniji je nego prije izbora na kojima je tijesnom većinom pobijedio dosadašnjeg premijera Janeza Janšu, ali komentatori dodaju da se radi o medenom mjesecu koji će trajati samo do prvih nepopularnih mjera za prevladavanje dolazeće ekonomske krize.

Kad bi se održali novi izbori, Pahorovi socijalni demokrati (SD) dobili bi 31 posto glasova, dva posto više nego na izborima prije tri mjeseca, a koalicija stranaka koje čine njegovu vladu čak dvije trećine glasova u parlamentu, pokazala je nedavno istraživanje javnog mnijenja koje je u ponedjeljak objavio ljubljanski dnevni list "Dnevnik".

Istodobno, anketa pokazuje da se Pahor učvrstio kao drugi najpopularniji slovenski političar, ispred njega je samo predsjednik države Danilo Tuerk.

K tomu, 55,1 posto ispitanih očekuje da će Pahor biti uspješniji predsjednik vlade od Janeza Janše, a suprotnog je mišljenja 20,1 posto.

Isti list, inače sklon Pahorovoj koaliciji lijevog centra, objavljuje i podatke prema kojima je jasno da birači od Pahora očekuju da njegova vlada osigura "radna mjesta, plaće i mirovine" i to na pristojnoj razini i u vrijeme dolazeće ekonomske krize koja je prioritetna zadaća nove vlade po riječima samog Pahora, osobito u idućoj godini, kad bi po negativnom scenariju plaće mogle realno pasti, a stopa nezaposlenosti se udvostručiti.

Zanimljivo je tako da u anketi spomenutog lista samo 3,5 posto ispitanika navodi odnose sa susjednim državama kao važnu stvar kojom bi se morao baviti novi premijer, dok od njega 36 posto ispitanika očekuje da će se koncentrirati na prevladavanje financijske i ekonomske krize, 20 posto na "borbu protiv tajkunske privatizacije", a 18 posto na osiguranje sredstava za redovnu isplatu mirovina i plaća.

Komentator "Dnevnika" podsjeća međutim da je Pahora nova opozicija napala zbog "slatkorječivosti" s kojom je do sada nastupao, te da će njegova popularnost sigurno pasti kad nova vlada donese prve nepopularne mjere za prevladavanje krize.

Pahor je za sada samo pomalo populistički najavio da će iz vlastita džepa plaćati troškove reprezentacije, umjesto da je najavio smanjivanje plaća u državnoj upravi, manje zapošljavanje u državnoj upravi ili odustajanje od Janšine reforme plaća u tom sektoru koja će Sloveniju iduće godine koštati dodatnih 450 miliona eura, navodi komentator Domen Caharijas. On dodaje da je Pahor za službovanja u Europskom parlamentu u Bruxellesu među kolegama bio poznat kao čovjek "kojemu je forma važnija od sadržaja", pa će zato, smatra on, za supstancijalna rješenja za krizna vremena morati brinuti drugi stručnjaci u njegovoj vladi.

Pahor najavljuje da bi vrijeme krize za Sloveniju moglo biti i vrijeme velikih izazova da se provedu neke reforme kako bi ekonomija postala konkurentnija, a blagostanje nakon izlaska iz krize još i veće, no anketa koju je u ponedjeljak objavilo ljubljansko "Delo", vodeći slovenski list, pokazalo je da obični ljudi pokazuju sve veći skepticizam prema velikim obećanjima za budućnost. Tako je čak 83 posto ispitanika u anketi "Dela" izjavilo da ne vjeruje novom ministru financija Franciju Križaniču kako bi se minimalna plaća u mandatu sadašnje vlade mogla udvostručiti, a 77 posto ne vjeruje niti ljubljanskom gradonačelniku Zoranu Jankoviču da će do 2010. godine u Ljubljani biti postavljena dva velika gradska stadiona, te da će biti riješeni problemi s parkiranjem i gužvama u vršnim prometnim opterećenjima.