Slovenija
0

Pahor odlučno za penzionu reformu

FENA
Borut Pahor
Borut Pahor
Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor u ponedjeljak je građanima poručio da na skorašnjem referendumu o penzionoj reformi neće odlučivati o opstanku njegove vlade nego o vlastitoj sudbini i napretku države.

"Penziona reforma jedna je od ključnih, jer imamo zabrinjavajuće demografske trendove i s njome ćemo se prije ili kasnije morati suočiti", rekao je Pahor novinarima nakon što je Ustavni sud presudio da nema ustavnih zapreka za održavanje referenduma o novom zakonu o mirovinskom osiguranju.

Referendum će se vjerojatno održati u maju, a na njemu će slovenski birači odgovarati na pitanje jesu li za ili protiv novog penzionog zakona kojim se pooštravaju uvjeti za penzionisanje i vijek za odlazak u penziju produžava na 65. godina.

Točan datum referenduma još mora odrediti parlament. U referendumskoj inicijativi skupljeno je potrebnih 40.000 potpisa, a ustavni sud nije našao ustavne razloge da se on zaustavi.

Dramatično upozorivši da se vlada u primjeni penzione reforme, koju je parlament već prihvatio, suočava s mnogo populističkih protivljenja, Pahor je poručio da će se vlada "kao lav" boriti da ishod referenduma bude pozitivan kako bi se nužna penziona reforma i primijenila ove godine. Pahor vjeruje da se na referendumu neće odlučivati o opstanku njegove vlade, kojoj ispitivanja javnog mnijenja pokazuju nisku potporu.

Pahor je rekao da će se zbog toga uoči referendumske kampanje, koja će trajati mjesec dana, zauzeti za stvaranje saveza onih snaga koji podržavaju penzionu reformu bez obzira na to dolaze li s ljevice ili desnice i pripadaju li vladajućim ili oporbenim strankama.

"Učinit ću sve da dođe do takvog saveza, do pakta za stabilnost Slovenije, sada za to imamo pravu priliku", rekao je Pahor koji očekuje da će se takav savez idućih mjeseci suočiti s mnogo "demagoških snaga".

Pahor je naglasio da je izglasavanje penzione reforme na referendumu važno i s aspekta gospodarskog oporavka države, kako bi ona mjerama za stabilizaciju javnih finansija što više slijedila države u eurozoni s najodlučnijim mjerama usklađivanja i stabilizacije svojih ekonomskih politika, a to su kako je dodao zemlje poput Francuske, Njemačke, Luksemburga i Austrije.

Bude li ključna penziona reforma u Sloveniji odbijena, Slovenija bi se udaljila od te grupe zemalja koje provode najodlučnije reformske mjere za stabilizaciju svojih javnih finansija, a tako ulažu i napore u stabilizaciju zajedničke valute euro, ustvrdio je Pahor.