Regija
0

Pahor očekuje jedinstven stav o arbitraži i skoro rješenje za Ljubljansku banku

FENA
Borut Pahor (Foto: Arhiv/AFP)
Borut Pahor (Foto: Arhiv/AFP)
Slovenski predsjednik Borut Pahor izjavio je u ponedjeljak da očekuje jedinstven stav parlamenta o arbitraži nakon što završi današnja zatvorena sjednica parlamenta na tu temu te da bi postoje uvjeti da se uskoro dođe do rješenja za Ljubljansku banku, što bi onda omogućilo da Slovenija ratificira hrvatski pristupni ugovor.

"Kad se radi o vanjskoj politici, važno je nastupati jedinstveno", rekao je Pahor u ponedjeljak popodne u izjavi novinarima prilikom obilaske jedne vojarne u Ljubljani.

Vezano uz skori početak postupka arbitraže o granici, Pahor je izrazio mišljenje da će se danas u parlamentu glede nekih dilema o tome postići suglasje.

Pahor je rekao da će po njegovim informacijama parlament nakon današnje zatvorene rasprave odobriti vladi da na vrijeme pošalje arbitražni podnesak, ali da će uz podnesak s argumentacijom o graničnom prijeporu prihvatiti i izjavu koju mu je predložio parlamentarni odbor za vanjsku politiku.

U njoj se iznose slovenska očekivanja od arbitraže, među ostalim da će njome Slovenija dobiti teritorijalni kontakt s otvorenim morem. U suprotnom slučaju, ako arbitraža to ne bi potvrdila, to bi po mišljenju slovenske strane značilo da arbitraža nije ispunila svoj mandat odnosno zadaću budući da se radi o njenoj obvezi prema točkama arbitražnog sporazuma.

Po mišljenju Pahora, ta izjava ponešto "jača dikciju" slovenskog podneska koji će vlada pravodobno poslati u Haag.

Slovenski je predsjednik uz to izrazio očekivanje da će biti uspješni i diplomatski napori vezani uz uvjete koje je Slovenija postavila za ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora, a riječ je o pitanju Ljubljanske banke.

Pahor je rekao da može doći do brzog rješenja, "u sukcesijskom okviru", odnosno primjenom Bečke konvencije o sljedništvu bivše Jugoslavije, i to na taj način da se u taj okvir "smjesti" bilateralni dogovor Hrvatske i Slovenije kojim bi se to pitanje riješilo na "odgovarajući način".

U slučaju da se nađe rješenje na ekspertnoj i ministarskoj razini te ako to onda potvrde i premijeri, onda ni među zastupnicima u slovenskom parlamentu više ne bi bilo "nikakvih rezervi za ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora s Europskom unijom", ocijenio je Pahor.