Slovenija
0

Pahor neće tražiti novo glasanje o povjerenju vladi

SRNA
Borut Pahor (Foto: Reuters)
Borut Pahor (Foto: Reuters)
Predsjednik slovenačke vlade Borut Pahor danas je potvrdio da je i pismeno obavijestio parlament da neće tražiti ponovno glasanje o povjerenju vladi.

Time je po svoj prilici otvoren put za prijevremene izbore krajem ove godine. Slovenačkoj vladi je u ponedjeljak, 19. septembra, izglasano nepovjerenje u parlamentu.

Pahor se danas sastao i sa predsjednikom Slovenije  Danilom Tirkom, koji se zbog produbljivanja političke krize prije vremena vratio iz Njujorka  sa zasjedanja Generalne skupštine UN.

Odgovarajući na novinarsko pitanje nakon sastanka da li su dvojica sagovornika našla izlaz iz sadašnjeg stanja, Pahor je rekao da je rješenje nudio kad je parlamentu predlagao da njegova vlada završi svoj mandat.

"Ali, parlament to, nažalost, nije prihvatio. Posljedice su već vidljive i samo će se pogoršavati", rekao je Pahor odlazeći sa sastanka, aludirajući na vijest da je agencija Mudis snizila slovenački kreditni rejting.

Tirk je popodne trebalo da se sastane i sa predsjednikom parlamenta Ljubom Germičem, a početkom iduće sedmice sa predsjednicima političkih stranaka.

Nakon toga biće jasno da li je izlaz iz krize moguće naći u predlaganju mandatara privremene vlade koja bi zemlju vodila do redovnih izbora iduće godine ili je to, kako se sada čini, isključeno.
Sve političke stranke do sada su se usprotivile takvoj mogućnosti i zahtijevale prijevremene izbore u što kraćem roku, vjerovatno krajem novembra  ili početkom decembra.

Predsjednik države po ustavu takođe može predložiti mandatara privremene vlade, ali za sada za tu dužnost nema kandidata, a malo je vjerovatno i da bi takav kandidat mogao dobiti potrebnu većinu u parlamentu.