Slovenija
0

Pahor čeka konačne rezultate

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik slovenskih Socijalnih demokrata (SD) Borut Pahor izjavio je u ponedjeljak da treba pričekati službeno izvješće Državnog izbornog povjerenstva kako bi se znalo komu će biti povjeren mandat za sastav nove vlade, ali je potvrdio da je već kontaktirao s predsjednikom Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) Karlom Erjavcem koji bi vladi lijevoga centra mogao osigurati većinu u novom parlamentu.

"Dogovorili smo se da se krajem tjedna nađemo na neformalnom sastanku", potvrdio je Pahor novinarima, ali je naglasio da službeni rezultati nedjeljnih izbora nisu poznati, pa se o njemu još ne može govoriti kao o mandataru nove vlade.

"Potrebno je poštivati svaki glas koji još nije prebrojen. Još nema ni službenih rezultata izbora, a kamoli mandatara", rekao je Pahor, dodajući da je potrebno poštivati predviđenu proceduru koja bi zbog tijesnog rezultata izbora mogla potrajati neko vrijeme.

Pahorova stranka je na jučerašnjim izborima utrostručila broj glasova u odnosu na izbore 2004. godine i osvojila 29 mandata u novom parlamentu u kojemu je 90 zastupnika.

Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše prema istim privremenim rezultatima s 14.000 manje osvojenih glasova u parlamentu dobiva 28 mandata.

Očekuje se da će Pahor po ustaljenom običaju s prethodnih izbora dobiti mandat za sastav vlade od predsjednika države Danila Tuerka kao relativni izborni pobjednik.

Poznavatelji prilika ocjenjuju malo vjerojatnim da bi izborne rezultate u korist stranke sadašnjeg premijera mogli promijeniti glasovi birača u inozemstvu. Janša je već priznao da zbog slabog rezultata ostalih stranaka desnog centra postoji više mogućnosti za formiranje vlade lijevog centra, čak i u slučaju da se njegova stranka po broju mandata izjednači s Pahorovom.

Predsjednik DESUS-a Karel Erjavec, čija je stranka u nedjelju dobila 7,45 posto glasova i sedam zastupničkih mjesta, potvrdio je u razgovoru za Slovenski radio da ga je Pahor nazvao.

"Međusobno smo si čestitali na izbornom rezultatu i dogovorili sastanak za kraj ovoga ili početak idućeg tjedna", rekao je Erjavec koji je zadnje četiri godine u Janšinoj vladi bio ministar obrane.

"Uđemo li u vladu, očekujem da bih ostao na mjestu ministra obrane. To je zahtjevan resor, a potrebno je i nastaviti neke projekte", rekao je Erjavec.

Dodao je da njegova stranka, četvrta po snazi u novom parlamentu, želi dobiti odgovarajuću ulogu u novoj vladi kako bi ispunila svoja obećanja umirovljenicima, ali i da osobno želi ostati na ministarskom mjestu kako bi se raščistile stvari oko afere "Patria".

Riječ je o optužbama, koje su se pojavile tri tjedna prije izbora u emisiji finske televizije, da je kompanija Patria u cilju osiguranja isporuke svojih oklopnih vozila Slovenskoj vojsci podmitila premijera Janeza Janšu i neke dužnosnike Ministarstva obrane, ali da među njima nije bio sam ministar.

Erjavčeva stranka osigurala bi mogućoj novoj vladi pod vodstvom Pahora većinu u parlamentu koju mu ne jamči neformalna koalicija sa strankom Zares Gregora Golobiča i Liberalnim demokratima (LDS) Katarine Kresal. Bez DESUS-a te tri stranke imale bi zajedno 43 zastupnička mjesta, tri manje od minimalne natpolovične većine. Uz DESUS, kao partner s kojim bi se moglo razgovarati, navodi se još i Slovenska pučka strana (SLS). Ta je stranka do sada djelovala u Janšinoj koalicijskoj vladi, a u nedjelju je postigla relativno slab rezultat- samo pet zastupničkih mjesta.

Predsjednik SLS-a Bojan Šrot izjavio je u ponedjeljak da nije primio poziv mogućeg mandatara Boruta Pahora i da bi, u slučaju da im partnerstvo u budućoj vladi bude ponuđeno, o tome trebao odlučivati Glavni odbor stranke u kojemu je 140 istaknutih članova.

Pozicija Šrota nakon izbora znatno je oslabljena jer nije uspio ući u parlament kao kandidat na području Celja, gdje je već niz godina gradonačelnik.