Ustavni sud
0

Pacoli više nije predsjednik Kosova

FENA
Kosovski Ustavni sud saopćio je danas da Bedžet Pacoli više nije predsjednik Kosova, uprkos tome što ne želi da podnese ostavku i pored odluke suda da je njegov izbor za predsjednika bio neustavan.

U saopćenju suda je navedeno da predsjednik parlamenta Jakup Krasnići već obavlja dužnost vršioca dužnosti predsjednika prema odredbama kosovskog ustava.

"Kosovo ima vršioca dužnosti predsjednika od 31. marta 2011", naveo je sud u saopćenju postavljenom na internetskoj stranici i dodao da, shodno tome, ne postoji institucionalni vakuum od trenutka objavljivanja presude, prenio je AFP.

Pacoli je jučer izjavio kako nema potrebe da podnosi ostavku na funkciju predsjednika.

"Nema potrebe za ostavkom, ja praktično odlazim iz ureda predsjednika i proces će biti započet od nule. Nisam siguran da li ću se ponovo kandidirati za predsjednika, o tome odlučuje koalicija. Kako god bude odlučila koalicija, ja ću tu odluku poštovati", rekao je Pacoli u intervjuu prištinskom radiju "Dukađini".

Ustavni sud Kosova je odlučio da je prilikom izbora Pacolija za predsjednika Kosova u skupštini prekršena procedura, jer nije bilo protukandidata i obavezne dvije trećine poslanika u prva dva kruga glasanja.