Regija
0

Pack u Srbiji: Proeuropska vlada uvjet za datum pregovora

FENA
Doris Pack (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Doris Pack (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Voditeljica izaslanstva Europskog parlamenta za jugoistočnu Europu Doris Pack izjavila je za beogradski ''Danas'' od subote kako je za određivanje datuma početka pregovora Srbije o pristupanju Europskoj uniji neophodna stabilna i proeuropska vlada te provedba svih dosadašnjih sporazuma postignutih u dijalogu između Srbije i Kosova.

''Da bi Srbija dobila datum početka pregovora za ulazak u EU, najvažnije je napraviti dvije stvari - prva je da nakon predstojećih parlamentarnih izbora država mora imati stabilnu, funkcionalnu i proeuropsku vladu, a druga da se implementiraju svi sporazumi koji su dogovoreni u dijalogu između Beograda i Prištine'', kaže Pack u razgovoru za taj dnevnik.

Europske integracije Srbije povezane su, ističe ona, s normalizacijom odnosa sa susjednim Kosovom što, po njenim riječima, stvara prostor za intenzivan rad u područjima ekonomije, infrastrukture, obrazovanja, koji će biti u službi svih građana. Upitana može li Srbija pregovore o pristupanju započeti s EU-om do kraja 2012., Pack odgovara kako to najprije ovisi o rezultatima srbijanske vlade i parlamenta u provođenju reformi, i to u svim političkim područjima.

''Također, potrebno je da se u praksi počne provoditi sve ono što je Srbija dogovorila s Kosovom. Naravno, veoma je važno da se normalizira situacija na sjeveru Kosova'', dodaje ona.

Govoreći o proširenju EU-a, s obzirom na trenutnu krizu u Uniji, Pack navodi kako se proces proširenja nastavlja na cijelu regiju, što je, kako kaže, u interesu EU-a, jer je regija snažno povezana sa stabilnošću Unije.

'Kriza će, nadam se, biti gotova prije nego što zemlje koje žele postati dio EU-a završe pregovore. Hrvatska se, na primjer, našla u sredini krize, što je samo dokaz da se proces proširenja Unije shvaća veoma ozbiljno'', objašnjava Pack.

Status zemlje kandidata za pristupanje EU-u Srbiji je dodijeljen početkom ožujka na sastanku Europskog vijeća u Bruxellesu, a sljedeći korak na njezinu putu europskih integracija je dobijanje datuma za početak pregovora o pristupanju.

U međuvremenu se očekuje da potkraj travnja ili početkom svibnja u Srbiji budu održani parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori. Njihovo raspisivanje očekuje se 13. ožujka, a još uvijek se ne zna hoće li istodobno biti raspisani i izbori za predsjednika Srbije.

Parlamentarne izbore raspisat će srbijanski predsjednik Boris Tadić, pokrajinske predsjednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši, dok će lokalne, a možda i predsjedničke, raspisati predsjednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović. Ideja da istodobno budu održani i predsjednički izbori, nakon što bi po tom scenariju Tadić podnio ostavku, po navodima medija, razmatra se iz praktičnih, ali i političkih razloga.