Regija
0

OVK preuzeo odgovornost za upad u policijsku stanicu u Makedoniji

FENA
Izvjesni komandant Fljamuri preuzeo je u ime OVK-a odgovornost za upad u policijsku stanicu u selu Grošince, na sjeveru Makedonije te prebijanje trojice od četvorice policajaca, u noći između ponedjeljka i utorka, objavio je makedonski portal Preš24.

Fljamuri se obratio makedonskim medijima saopćenjem u kojem kaže kako su diskriminacija i represija nad Albancima u Makedoniji postali neizdrživi te da dekadencija, politička nestabilnost, ekonomska i privredna diskriminacija, kao i socijalni razvoj traži ponovno buđenje OVK-a.

Faljamuri istovremeno poziva sve službenike, posebno Albance, da odmah obuku uniforme i da se "priključe ustanku".

"Pozivamo na zakazano mjesto i vojnike, da odmah stanu na stranu naroda, a ne na stranu fašista i oligarha koji će ih odvesti u smrt. Pozivamo sve političke faktore da odmah zamrznu svoje političke aktivnosti u Makedoniji", navodi se u saopćenju.

Upad u policijsku postaju u Grošincu, Fljamuri naziva prvom pobjedom OVK-a koja, kako kaže, daje snagu za druge velike pobjede.

"Albance očekuju bolja vremena. Očekujemo podršku svih Albanaca bez obzira gdje se nalaze", naveo je Fljamuri u saopćenju datiranom jučerašnjim datumom.