Regija
1

Otopljavanje odnosa: Đukanović nakon 10 godina odlazi u Beograd

SRNA
Milo Đukanović (Foto: AFP)
Milo Đukanović (Foto: AFP)
Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović boravit će od sutra u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Beogradu, što će biti njegova prva posjeta Srbiji nakon 10 godina.

Posljednji put, Đukanović je bio u Beogradu kada je prisustvovao sahrani srpskog premijera Zorana Đinđića.

Sutrašnji odlazak crnogorskog premijera u Srbiju bit će dodatni podstrek razvoju saradnje dvije zemlje, koja posljednjih godina ide uzlaznom putanjom.

Otopljavanje odnosa Crne Gore i Srbije počelo je dolaskom Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, koji je više puta izjavio da je nezavisnost Crne Gore "završena stvar".

Da su odnosi Crne Gore i Srbije veoma dobri i da mogu biti primjer regionu čulo se i nedavno, prilikom zvanične posjete premijera Srbije Ivice Dačića Crnoj Gori 20. septembra.

Premijeri Đukanović i Dačić poručili su da će njihove vlade raditi na unapređenju ekonomske saradnje i međusobno se pomagati u evropskim integracijama. Dačić je tom prilikom rekao da će se Srbija uvijek interesovati za prava Srba u Crnoj Gori, ali i voditi računa o pravima Crnogoraca u Srbiji.

Srpski premijer sastao se sa Đukanovićem u Budvi na marginama Samita 100 biznis lidera regiona. Tom prilikom rečeno je da su odnosi Srbije i Crne Gore "relaksirani" od problema iz prethodnog perioda i da će biti sve bliži i čvršći u narednom periodu.