Paravinji 40 godina zatvora
208

Otkriveni detalji ubistva Antonije Bilić

Klix.ba
Antonija Bilić
Antonija Bilić
Na izricanju presude Draganu Paravinji na Županijskom sudu u Šibeniku otkriveni su i detalji ubistva 17-godišnje Antonije Bilić, kao i detalji pokušaja silovanja djevojke na području Omiša 28. juna 2010. godine.

Osuđeni Paravinja je, upravljajući kamionom MAN i dolaskom na raskršće cesta kod mosta na rijeci Čikoli 7. juna 2011. u 10 sati, na suprotnoj strani ceste u smjeru Splita ugledao Antoniju Bilić, koja je stopirala.

Kroz prozor ju je upitao hoće li s njim u Zagreb, a ona mu je odgovorila da ide u smjeru Splita. Paravinja se okrenuo na cesti i stao kako bi je povezao. Kada je Antonija Bilić sjela s njim u kabinu tegljača na mjesto suvozača, on joj se u vožnji u smjeru Splita počeo nabacivati, piše Večernji list.

Ubio je i sakrio tijelo

Na neutvrđenom mjestu se zaustavio i izašao iz kamiona. Krenuo je prema vratima suvozača s namjerom da s njom ostvari spolni odnos, otvorio je vrata i ušao u kabinu. Antonia Bilić, shvativši njegovu namjeru, prešla je na vozačevo sjedište i pokušala otvoriti vrata kako bi pobjegla, a kako nije uspjela, nogama ga je odgurivala od sebe, opirala se, pitala ga ko je i pokušavala proći pored njega.

Paravinja ju je, s ciljem da je usmrti i na taj način onemogući otkrivanje tog kaznenog djela, uhvatio rukama oko vrata i stiskao sve dok nije osjetio da se prestala opirati i da je mrtva. Zatim je njeno tijelo stavio na ležaj i odvezao se da bi tijelo skrio na nepoznatom mjestu.

Nađeni dokazi

U kamionu Dragana Paravinje pronađeni su DNK tragovi Antonije Bilić. On je tokom suđenja tvrdio da su ti dokazi podmetnuti.

Paravinja je nakon hapšenja u Bosni i Hercegovini priznao ubistvo Antonije Bilić, no nakon što je doveden pred hrvatsko pravosuđe sve je negirao i do kraja sudskog postupka tvrdio je kako nije kriv za kaznena djela koja mu se stavljaju na teret.

Detalji pokušaja silovanja djevojke 2010. godine

Sutkinja Nives Nikolac iznijela je i stravičan opis pokušaja silovanja mlade djevojke na području Omiša 28. juna 2010. godine.

I tog je dana u gotovo isto vrijeme, odnosno u 10 sati, kao i 7. juna 2011. godine, stao je pokraj mlade djevojke, ovaj put na području Omiša, kod jedne benzinske stanice. Zaustavio je kamion kojim je upravljao i djevojku koja je stopirala primio u vozilo s nakanom da s njom ima spolni odnos.

"Tokom vožnje zatražio je da ruksak koji je djevojka držala između sjedišta prebaci na zadnji ležaj. Tada je zaustavio kamion uz cestu pa, uz izliku traženja nečega radi brisanja vode koja se prolila, a što se nalazilo uz mjesto suvozača, zatražio od djevojke da sjedne u sredinu na mjesto vozača.

Spasio je telefonski poziv

Kada je ona to učinila, otišao je na mjesto suvozača i naglo povukao zavjese kamiona. Gurnuo ju je na sjedište, govoreći joj: "Sad ćemo se ti i ja malo poigrati" tako da je djevojka shvatila da se nalazi u opasnoj situaciji i počela uzmicati i plakati. Govorila mu je da ima dečka, da boluje od spolnih bolesti, nastojeći ga odvratiti od spolnog odnosa, a on joj je, protivno njenoj volji, skinuo odjeću tako da je ostala potpuno gola, govoreći joj kako će je povrijediti ako ne prestane s otporom. Skinuo je svu odjeću sa sebe i ostao samo u majici. Uhvatio ju je za glavu i vukao prema svom spolovilu, a ona se sve vrijeme izmicala. Zatražio je od nje da legne, a kada je ona to odbila, gurnuo ju je u ležeći položaj i legao pokraj nje dodirujući je rukama po ramenima i grudima, što je trajalo sve dok mu telefon nije počeo zvoniti. Kada je nakon nekoliko propuštenih poziva odlučio ustati i krenuti, uz komentar da ga zove bivša žena, djevojku je ostavio kod Šestanovca", navela je sutkinja, iz čega se definitivno moglo zaključiti da je djevojka najvjerovatnije samo zbog poziva uspjela spasiti svoj život.

40 godina zatvora

Paravinja je danas nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora. Za ubistvo Antonije Bilić dobio je 35 godina, a za pokušaj silovanja šest godina.

Paravinja je u BiH osuđen na dvije godine i deset mjeseci zatvora zbog silovanja djevojke na Jahorini 2002. godine.