Slovenija
0

Otkrivena još jedna grobnica iz II svj.rata

FENA
Nekoliko stotina mumificiranih posmrtnih ostataka žrtava likvidacija koje su se širom Slovenije izvodile poslije II. svjetskog rata otkriveno je sondažom zatrpanog rova nekadašnjeg rudnika ugljena nedaleko Laškog blizu Celja, objavili su u utorak slovenski mediji.

Kako je javila Slovenska televizija, sondažu su počeli još u avgustu prošle godine stručnjaci iz vladinog povjerenstva za istraživanje rata i poraća budući da je prema usmenim izvorima u rov Barbara kod naselja Huda jama krajem svibnja ili početkom lipnja 1945. bilo bačeno nekoliko hiljada ubijenih slovenskih domobrana, hrvatskih civila s "križnog puta", te njemačkih oficira, a rov kasnije zatrpan i blokiran betonskom dekom.

Na tom je mjestu prije desetak godina postavljena spomen-kapela. Riječ je o jednom od oko 600 grobnih mjesta s posmrtnim ostacima žrtava rata u Sloveniji. Kako su javili slovenski mediji, grobno mjesto je nakon otkrivanja zaštićeno, a pokrenuta je i uobičajena kriminalistička istraga protiv nepoznatih počinitelja pod sumnjom da su izvršili ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika. Postupak vodi policijska uprava Celje.

Vezani članci