Srušeni avion pomogao Kini
0

Otkrili tajnu stealth aviona skupljajući dijelove po Srbiji

FENA
Saznanja do kojih se došlo ispitivanjem američkog vojnog aviona F-117, izrađenog od materijala koji ga čine nevidljivim za radare, a srušen je iznad Srbije tokom NATO-ovog bombardovanja 1999. godine, iskorištena su, kako se pretpostavlja, u izradi novog kineskog vojnog aviona, prenose u nedjelju elektronski mediji u Beogradu.

Dijelovi srušenog aviona mogli su se naći na širokom prostoru okolnih poljoprivrednih dobara, a šef hrvatskog glavnog stožera tokom NATO bombardovanja Srbije, admiral Davor Domazet-Lošo kazao je kako su, prema ondašnjim hrvatskim obavještajnim podatcima, kineski agenti obilazili područje na koje su pali dijelovi srušenog aviona te kupovali te dijelove od lokalnih seljaka.

Obavještajni krugovi pretpostavljaju, prenose mediji u Srbiji, kako su Kinezi iskoristili prikupljene materijale kako bi otkrili tehnologiju nevidljivih odnosno stealth avionaa i sami ih napravili. Jedan neimenovani viši dužnosnik srbijanske vojske potvrdio da su kolekcionari došli do dijelova olupine srušenog aviona, a da su neki završili "u rukama stranih vojnih atašea".

Kina je, kako se podsjeća, početkom godine predstavila borbeni avion teško vidljiv za radare, koji bi mogao ugroziti američku dominaciju na tom području.

Američki prvi stealth borbeni avion F-117 srušen je u martu1999. kada ga je srbijanska vojska uspjela oboriti protuzračnom raketom iznad srijemskog sela Buđanovci, dok se pilot katapultirao i spasio. Američki Pentagon vjerovao je da je do rušenja "nevidljivog" aviona došlo kombinacijom sreće i dobre taktike.