"U Splitu gore nego u Beogradu"
0

Otkazana gay parada, učesnici zasuti kamenjem

Sarajevo-x.com
Foto: Tportal.hr
Foto: Tportal.hr
Gay parada u Splitu je otkazana nakon što su učesnici zasuti kamenjem, petardama, topovskim udarima i bakljama. U trenutku kad su došli na mjesto na kojem su se trebali održati govori, situacija je i dalje bila nemoguća. Dok su se kretali prema odredištu praćeni su uzvicima: "Nakaze", a pomahnitala masa je skandirala i "Ubij pedera". Prije nekoliko minuta svi ušesnici su evakuisani s Rive policijskim automobilima i kombijima, dok je 300 osoba privedeno.

Prema pisanju portala Index.hr među povrijeđenima je i profesor etike s Filozofskog fakulteta u Splitu Mislav Kukoč.

"Policija i država nisu osigurali naše pravo na javno okupljanje. Ovo je gori debakl nego što je bio u Beogradu ili Zagrebu. Zato prekidamo povorku i ovako ne možemo u EU", kazala je predsjednica Kontre Sanja Juras.

Samo što je gay parada krenula iz parka Đardin, gdje su se isprva okupili, izbio je prvi incident, kada je jedan mladić bacio flašu na kolonu, objavio je Index.hr.

Pri pokušaju parade da uđe na rivu demonstranti su ih zasuli petardama, kamenjem, topovskim udarima i bakljama.

Gay parada je na kraju otkazana. Čeka se da situacija raščisti kako bi policija mogla mirno sprovesti učesnike parade na sigurno.

Velike policijske snage su na gay paradi. Na samom početku privedeno je 50-ak osoba, kod kojih su pronađene baklje i fantomke. Na početku okupljanja nije bilo većih incidenata do verbalnih, međutim kako parada odmiče u Splitu je dramatičnije.

Povorka je u pratnji policije krenula prema mjestu održavanja govora. U povorci je mnogo povrijeđenih ljudi krvavih glava. Najmanje pet osoba je medicinski zbrinuto.