Mešihat IZ u Srbiji
0

Osuda navoda sadržanih u saopćenju ministarstva vjera

FENA
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug
Mešihat Islamske zajednice (IZ) u Srbiji oglasio se danas saopćenjem za javnost u kojem oštro osuđuje i odlučno odbacuje sadržaj i formu saopćenja Ministarstva vjera R Srbije, izdatog u povodu posjete reisu-l-uleme dr. Mustafe ef. Cerića muslimanima Sandžaka.

"Optužbe iznesene u spomenutom saopćenju, poput tvrdnji da je prijetio R Srbiji, da negira postojanje srpske nacije u BiH, te da je uputio uvredljive poruke državi Srbiji, netačne su i neosnovane. Ove tvrdnje očito imaju za cilj skretanje pažnje sa stvarnih primjedbi koje se od predstavnika IZ-a mjesecima iznose na ponašanja državnih organa R Srbije prema muslimanima i IZ-u", navodi se u reagiranju.

U Mešihatu IZ u Srbiji se pitaju zašto Ministarstvu vjera smeta bošnjačka zakletva "da robovi biti nećemo" i znači li to da reakcija ovog ministarstva ukazuje na želju da Bošnjaci u Srbiji ipak budu nečiji robovi?

"Očito je da se političko- policijskom predstavom u Tutinu (gdje je zabranjeno okupljanje radi dočeka reisu-l-uleme) i saopćenjem Ministarstva vjera zaokružila priča kojom se ilustruje stvarno stanje IZ-a i muslimana u Srbiji", navodi se u saopćenju.

Uprkos ovakvoj poruci s pozicije vlasti, muslimani predvođeni Mešihatom IZ u Srbiji poručuju da će ostati dosljedni borbi za očuvanje autonomnosti i ravnopravnosti IZ, te afirmaciji vjerskog, kulturnog i nacionalnog identiteta njenih pripadnika, svim pravno raspoloživim sredstvima i dijalogu.

"IZ neće odustati od uloge faktora mira i stabilnosti prostora i države u kojoj žive njeni pripadnici", navodi se u reagiranju.