Srbija najavljuje
0

Oštre mjere prema onima koji priznaju Kosovo

FENA
Vuk Jeremić
Vuk Jeremić
Nakon što su Ujedinjen narodi prihvatili srbijansku inicijativu da Međunarodni sud pravde procijeni legalnost proglašenja nezavisnosti Kosova, Srbija će imati daleko manje razumijevanja za države koje priznaju nezavisnost, te će pribjegavati "oštrijim mjerama", kao u slučaju Crne Gore, čijem je veleposlaniku uskraćeno gostoprimstvo nakon što je Podgorica priznala nezavisnost Kosova, kazao je Ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić u intervjuu agenciji Tanjug.

Jeremić je kazao je da će Srbiju pred Međunarodnim sudom pravde zastupati skupina "eminentnih pravnih stručnjaka iz zemlje i iz inostranstva", među kojima su i neki bivši suci tog suda, te stručnjaci koji su bili u srbijanskom timu u procesu po tužbi Bosne i Hercegovine za genocid.

Odgovarajući na pitanje o stanju u regiji, Jeremić je kazao kako odnosi Hrvatske i Srbije nisu na odgovarajućoj razini, te da za to nije kriva Srbija.

"Kada je riječ o odnosima s Hrvatskom, mi na žalost, imamo odnose koji ne odgovaraju razini koja je potrebna da bi regija funkcionirala harmonično i bila na putu ka punopravnom članstvu u EU, što je naša zajednička želja, naš zajednički cilj", rekao je Jeremić.

Dodao je da je Beograd nedavno kao čin dobre volje vratio svog veleposlanika u Zagreb, no, po njegovom mišljenu, taj je potez ostao bez odgovora hrvatske strane.

Jeremić je kazao da je Hrvatska tužila za genocid Srbija, a ne obrnuto, te je pozvao Zagreb da odustane od te tužbe "koja nema nikakve šanse za uspjeh".

"Kada govorimo o političkom i etičkom kontekstu te tužbe, nalazim jako malo razumijevanja za taj korak, s obzirom da je Hrvatska ta koja je izvršila etničko čišćenje svog teritorija od srpskog stanovništva", kazao je.

"To nije učinila Srbija. Tko god je 90-tih godina živio u Srbiji, kao slobodan građanin, u njoj živi i dan-danas. U Hrvatskoj to nije slučaj. Etnički je očišćeno 250.000 ljudi zbog toga što su bili srpske nacionalnosti", rekao je Jeremić, dodajući da sada "Hrvatska tuži Srbiju umjesto da se događa obrnuto".

"Srbija nije ugrozila ničiji suverenitet i teritorijalni integritet. Demokratska vlada Srbije nema teritorijalnih aspiracija prema bilo kojoj državi u regiji", rekao je Jeremić.

"Srbija jedina država u regiji čiji je teritorijalni integritet ugrožen, što je, na žalost, podržano od strane jednog broja naših susjeda", zaključio je sef srbijanske diplomacije.