Evropski parlament
0

Oštra rasprava o mađarskom zakonu o medijima

FENA
Više zastupnika Evropskog parlamenta zatražilo je u srijedu od mađarskog premijera Viktora Orbana da povuče zakon o medijima koji je od početka naišao na velike kritike u Europskoj uniji, a Orban je pozvao da se razdvoje pitanja mađarske unutrašnje politike od predsjedavanja Evropskom unijom.

Orbana, koji je na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta predstavio prioritete mađarskog predsjedavanja u prvoj polovici ove godine, zastupnici Zelenih su dočekali s porukama na papiru novinskog formata na kojima je pisalo "cenzurirano", a više njih je stavilo ljepljive trake preko usta.

"Vidim da je po predstavama Evropski parlament sličan mađarskom. Osjećam se kao kod kuće", rekao je Orban.

On je, govoreći o zakonu o medijima, koji je potpuno zasjenio sve druge teme, pozvao zastupnike da razdvoje raspravu o mađarskoj unutrašnjoj politici od predsjedavanja Unijom. "Ako to budete miješali, ja sam se spreman boriti, jer to miješanje nije samo na štetu Mađarske nego i na štetu cijele Unije."

Orban je još jedanput ponovio da je spreman promijeniti zakon ako Evropska komisija pronađe u njemu nešto što je protivno evropskim pravilima. Većina klubova zastupnika u Evropskom parlamentu, osim Evropske pučke stranke, kojoj pripada Orbanova stranka Fidesz, kritizirala je zakon o medijima.

"Povucite zakon. U demokratiji mediji kontroliraju vlast, a ovaj zakon omogućava da vlast kontrolira medije, i to ne spada u demokraciju i stoga smo toliko zabrinuti", rekao je šef socijalističke frakcije Martin Schulz, dodajući da se to ne može svesti samo u unutarpolitičku raspravu u Mađarskoj, nego da je stvar cijele Evropske unije.

Predsjednik kluba zastupnika evropskih liberala Guy Verhofstadt nazvao je taj zakon "slonom u staklani", te naglasio da ga treba promijeniti. "Treba osigurati pluralizam medija, a ne uravnoteženost informacija. Zakon treba promijeniti što prije", rekao je Verhofstadt.

Posebno oštar bio je predstavnik Zelenih Daniel Cohn-Bendit. "Vi ste na putu da postanete evropski Hugo Chavez, koji ne razumije bit i strukturu demokracije", rekao je Cohn-Bendit, posebno se osvrnuvši na odredbu iz mađarskog zakona koja traži uravnoteženost informacija.

"Uravnotežene informacije ne postoje, a mediji trebaju smetati politici. Mislite li da je Nixon smatrao uravnoteženim informacije koje su procurile u aferi Watergate, mislite li da Berlusconi smatra uravnoteženima informacije o njegovim aferama koje se otkrivaju. Kako ćemo razgovarati s bjeloruskim predsjednikom Lukašenkom ili predstavnicima Kine, oni svi žele uravnotežene informacije", rekao je Cohn-Bendit.

Predsjednik kluba EPP-a Joseph Daul rekao je kako treba prepustiti Evropskoj komisiji da ocijeni je li mađarski zakon o medijima sukladan evropskim pravilima. "Imam puno povjerenje u Evropsku komisiju, koja ima ulogu čuvarice Ugovora i imam puno povjerenje u mađarskog premijera, koji je obećao da će promijeniti zakon ako Komisija ocijeni njegove odredbe protivnim evropskim pravilima", rekao je Daul.

Orban je kritike i optužbe za diktatorske sklonosti nazvao "uvredljivim". "To je pljuska u lice mađarskom narodu. Uvijek ću braniti svoj narod i svoju zemlju", rekao je.

Schulz i Cohn-Bendit su rekli da ne treba izjednačavati kritike medijskog zakona s uvredama mađarskom narodu. Cohn-Bendit je na kraju rasprave rekao da neće doći na planirani ručak s Orbanom. "Izgubio sam apetit", rekao je.

Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso naglasio je da je sloboda medija jedna od "svetih sloboda" u Evropskoj uniji, da će Evropska komisija objektivno i nepristrano ocijeniti mađarski zakon, ali da taj zakon nema samo pravnu, nego ima i političku dimenziju, prenijela je Hina.