Korupcija u zdravstvu
0

Ostojić: Pod istragom 10 posto ljekara opšte prakse u Hrvatskoj

SRNA
Rajko Ostojić
Rajko Ostojić
Ministar zdravlja Hrvatske Rajko Ostojić izjavio je da je zbog afere podmićivanja u Hrvatskoj pod istragom 10 posto svih ljekara opšte prakse.

Ostojić je na konferenciji za novinare u Splitu podržao akciju državnog tužilaštva i USKOK-a, koji su danas uhapsili kompletnu upravu, te svih 26 terenskih radnika firme "Farmal", naglašavajući da neće tolerisati bilo kakav oblik korupcije u zdravstvu.

On je istakao da će ljekari biti ispitivani u etapama kako se ne bi urušio zdravstveni sistem.

Članovi uprave i terenski radnici "Farmala" uhapšeni su u velikoj akciji kodnog naziva "Hipokrat" zbog sumnje da su podmićivali doktore širom Hrvatske kako bi propisivali lijekove iz njihovih pogona, a osumnjičeno je 350 ljekara.

Istragom je trenutno obuhvaćeno 76 ljudi, 26 radnika "Farmala", jedan apotekar i 49 doktora.

Istražioci sumnjaju da je nekoliko stotina ljekara porodične medicine godinama primalo mito od "Farmala" kako bi svojim pacijentima propisivali njihove proizvode.

Za to su dobijali 10 posto vrijednosti lijeka koji su propisali. Kao protivuslugu dobijali su mito u obliku novca, vrijednosnih bonova za kupovinu u trgovačkim centrima, nerijetko i putovanja koja im je plaćala ova firma.

Zagrebački mediji prenose da bi ova velika korupcijska afera mogla imati i međunarodni karakter, jer je većinski vlasnik "Farmala" njemačka farmaceutska kompanija "Dermafarm".

O svemu će biti obaviještena njemačka vlada, ukoliko se iz prikupljenih dokaza utvrdi da su i oni imali neka saznanja o tome.

Privedeni radnici Farmaceutske firme i apotekar nalaze se u policijskim prostorijama USKOK-a, odakle u grupama od tri ili četiri budu odvođeni na ispitivanje u sjedište te agencije.

Dežurni istražni sudija odlučivaće o eventualnom određivanju pritvora za privedene.